Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dalekovod 'prodisao'

Otvaraju se novi poslovi na europskom tržištu

Dalekovod
Foto: Anto Magzan/Pixsell
26.01.2015.
u 13:59

Tvrtka Dalekovod koja je uspješno završila predstečajnu nagodbu i obavila dokapitalizaciju zbraja nove poslove koje je dobila na natječajima u Europi

Tvrtka Dalekovod koja je uspješno završila predstečajnu nagodbu i obavila dokapitalizaciju zbraja nove poslove koje je dobila na natječajima u Europi, ali i potencijalne koje bi mogla ugovoriti s obzirom na velike planove gradnje prijenosne mreže u Europi. Svoje planove predstavili su investitorima na Zagrebačkoj burzi, gdje su svoje dionice uvrstili u službeno tržište. Tvrtka najznačajnije ugovore trenutačno ima u Norveškoj, Poljskoj i Ukrajini te Kosovu.

- Iako je prodaja pala posljednjih godina, u ovoj godini planovi su optimističniji. Europa planira do 2030. godine uložiti 150 milijardi eura u obnovu prijenosne mreže, odnosno plan je gradnje prijenosne mreže dugačke 18.000 kilometara plus 4000 kilometara rekonstrukcije. Najveći plan ulaganja ima Njemačka i Velika Britanija, ali i Norveška gdje već imamo dosta ugovorenih poslova i koji cijene našu kompaniju. Cilj nam je i povećati udjel na stranima tržištima na 80 do 90 posto – kazao je Paško Vela, predsjednik uprave Dalekovoda.

Sada se 70 posto prodaje odnosi na strano tržište, što i spašava situaciju, jer na domaćem tržištu premalo je posla za građevinare. Vela je i istaknuo kako bez obzira na pad prometa u prethodnim godinama, EBITDA je rasla, a i isto očekuju i ove godine.

- Dokapitalizacija je bila bitna da 'prodišemo', jer bez obzira što je operativno poslovanje pozitivno, postojali su dugovi stvoreni zbog promašenih ulaganja ranijih godina, onih koji nisu core biznis Dalekovoda – nastavio je Vela.

Dalekovod je dokapitaliziran sa 210 milijuna kuna nakon čega su dobavljači plaćeni, neki su konvertirali dug u kapital, a kratkoročne obveze od 430 milijuna kuna uspjela je tvrtka zamijeniti u dugoročne kredite. 

>> Dalekovod izborio dva posla u Ukrajini 'teška' 30 milijuna eura 

>> Dalekovod podnio zahtjev za promjenom suca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije