Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IT SEKTOR

Zašto veliki igrači zaobilaze Hrvatsku? Oracleov plan ulaganja već 10 mjeseci čeka na stolu jednog ministra

Marin Tadić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
30.09.2016.
u 15:50

Najava IBM-ove investicije u Hrvatsku među konkurencijom nije, čini se, potaknula želju da krenu tim stopama. Izuzetak je Oracle, u kojem ističu da je njihov interes zapeo u birokraciji i da već 10 mjeseci ne znaju što je s tim.

Marin Tadić, viši direktor Oraclea za jadransku regiju kaže da je 1993. Oracle, kao jedna od prvih IT multinacionalki otvorio ured u Hrvatskoj, a imaju još planova.

– Krajem devedesetih je propuštena prva velika prilika da se u Hrvatskoj otvori veliki regionalni Oracle centar za tehničku podršku koji bi zaposlio nekoliko stotina vrhunskih stručnjaka, ali je zbog velike sporosti i neodlučnosti tadašnje vlade inicijativa preseljena u Rumunjsku, kaže Tadić.

Pojašnjava i da je prije dvije godine, za posjeta hrvatske delegacije s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem Silicijskoj dolini, Oracle predložio planove za Hrvatsku te ih je izložio delegaciji.

– Dogovorena je inicijativa u koju smo investirali dosta vremena i novca, ali nažalost ideja stoji na stolu jednog ministarstva i čeka odobrenje i potpis – kaže Tadić. Objašnjava da potencijalni investitori posjećuju naše tržište, prilike su postojale i postoje, ali reakcije vlade i agencija su takve da velike priče završe drugdje. No, kad ne može investirati u Hrvatsku, Oracle pokušava pomoći domaćim tvrtkama da se probiju van.

– Promoviramo IT rješenja za koja vjerujemo da imaju potencijal izvan Hrvatske, poput fiskalizacije koju smo radili s APIS-om. Vjerujem da je jedna od dužnosti Oracle Hrvatske promovirati ‘dobra’ IT rješenja u regiji i svijetu – kaže Tadić.

Jedan od dobrih primjera suradnje s opipljivim rezultatima je hrvatska IT tvrtka Neos. Njezino rješenje za analitiku i big tada su prepoznale banke u Turskoj, na Malti i Cipru.

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, koji je najveći hrvatski IT izvoznik, kaže da su zahvaljujući strateškom povezivanju s Ericssonom te vlastitim stručnjacima pokazali da se može razvijati nove IT proizvode u Hrvatskoj.

–Rezultat naših timova mjeri se i kroz izvoz znanja u globalnu organizaciju koji bilježi značajan rast, po čemu prvi u Hrvatskoj, kaže G. Kovačević. Navodi da Ericsson NT danas u Hrvatskoj ima najveći razvojno-istraživački centar. U Zagrebu i Splitu zapošljavaju 1200 od 3000 ljudi.

–Od 2015. smo zaposlili oko 700 stručnjaka, većinu na istraživanju i razvoju novih ICT proizvoda i rješenja. No, dolazak velikih IT kompanija u Hrvatsku nužno ne znači ulaganje u istraživanje i razvoj. Štoviše, takvih strateških ulaganja u Hrvatskoj, barem u ICT-u, osim Ericsson NT-a, gotovo da nema, smatra G. Kovačević.

Goran Pivarski iz Microsofta kaže da je i ta kompanija zainteresirana za ulaganja.

– Microsoft Hrvatska znatno doprinosi razvoju hrvatske IT industrije i cijelog gospodarstva kroz dugogodišnje investicije u znanje i vještine. Među ostalim, kroz program Microsoft BizSpark je dosad prošlo 600 start-upova, a u sklopu projekta imamo dva inovacijska centra (MIC) u Splitu i Osijeku, kaže Pivarski.

>> IBM objavio oglas za posao – evo što se sve traži od kandidata!

Ključne riječi

Komentara 9

BA
barbaizamerike
16:36 30.09.2016.

da veliki igraci zaobilaze Hrvatsku jer prate kako produ mali igraci navescu samo svoj primjer 2006 sam u Zagrebu kupio zemljiste po jednoj cjeni ali su ga u poreznoj procjenili vise nego duplo i oderali me za porez samo daa kazem da je covjek iz porezne trazio da se nademo ali nismo se nasli.Pored tog zemljista kupio sam jos jedno u katastru i u gruntovnici jedno a u stvarnosti na terenu drugo.Susjed uso nekoliko metara i to jos drzava nije rijesila.Sramota 10 godina propadaju ulozeni novci.Razlog nisam nigdje podmazo a nisam niti u politici.Nemojte se onda cuditi zasto veliki ne ulazu

DU
Deleted user
16:41 30.09.2016.

Hrvatska birokrcija još se nije pomaknula od socijalizma.

DU
Deleted user
16:42 30.09.2016.

Ako je 10 mjeseci onda se zna koji je to ministar. Zašto niste naveli ime tog ministra?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije