Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijena rasla čak 47%

Obistinile se 'nevjerojatne prognoze' vezane uz srebro

burza
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
21.07.2016.
u 06:30

Utjecaj na vrijednost srebra imalo je i poskupljenje zlata i njegova rasprodaja uoči FED-ove odluke o kamatnoj stopi

Cijena srebra čak je 47 posto veća nego na početku godine i jučer je na robnim tržištima iznosila 19,60 dolara po unci.

Analitičari danske Saxo banke, koja se primarno bavi trgovinom na tržištima kapitala, takav su trend predvidjeli u svojim tzv. nevjerojatnim prognozama za ovu godinu, a temeljili su ga na zajedničkoj odluci većine zemalja svijeta o smanjenju emisije ugljikova dioksida.

S obzirom na primjenu srebra u industriji solarnih panela, logično su zaključili da će se povećati potražnja. Drugi je razlog bila pomama za zlatom uoči donošenja odluke o visini kamatne stope američkih Federalnih rezervi.

Ulagači su, naime, prateći oporavak zlata, počeli tražiti relativnu vrijednost u ostalim kovinama i pronašli je u srebru čija je cijena tad bila prilično niska. Dodatni zamah došao je nakon panike zbog kolapsa cijena nafte početkom godine, nakon čega se smanjio prinos na obveznice, a nastavio se oporavak plemenitih kovina uoči Brexita.

>>“Utočišta” za imovinu nalaze u zlatu, ali i običnoj gotovini

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar ludi kekec
ludi kekec
08:48 21.07.2016.

zbog cjelovite slike ne bi bilo loše reći i da je cijena srebra (zlata, platine) u zadnje 4 godine u konstantnom PADU. Srebro je krajem 2012 bilo 40$, i do početka ove godine palo je na 15$. zlato je u istom razdoblju palo sa 1800$ na 1080$. ovo što novinarka najavljuje kao "nevjerojatno" iznenađenje je samo uobičajena fluktuacija u - generalno silaznoj - cijeni plemenitih metala.

KE
kenjalo
10:46 21.07.2016.

ludi upravu si srebro je islo gore ali se ponovo vraca dolje te trenutni rast cijene sigurno ponovo pada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije