Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stečajni zakon

Novi zakon očistit će tržište od nepoštenih poduzetnika

Anđa Redžić
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
28.05.2015.
u 14:45

Novim zakonom nekretnine tvrtki u stečaju prodavat će se u četiri kruga, a u zadnjem će se moći prodati za kunu

– Prema podacima Fine, na tržištu ima oko 18 do 19 tisuća tvrtki koje su u blokadi dulje od 120 dana, zapošljavaju 8900 radnika te tako krše sve propise i načela tržišnog poslovanja, pa će nakon 1. srpnja, kada na snagu stupa novi stečajni zakon, automatizmom ući u stečaj – rekla je Anđa Redžić (na slici) iz Ministarstva financija na skupu "Kako izbjeći mogućnost stečaja" u organizaciji PwC-a.

Oko 16.000 tvrtki nema imovine ni zaposlene.

– Iako neki gospodarstvenici tumače da će automatski stečaj biti nagrada za poduzetnika, ja bih rekao da je to kazna – rekao je odvjetnik Mićo Ljubenko dodavši kako su pošteni gospodarstvenici umorni od onih nepoštenih, a da će se novim zakonom tržište očistiti. Novi stečajni zakon trebao bi riješiti sve negativnosti koje je imao bivši stečajni zakon i onaj o predstečajnoj nagodbi koji su na početku svi pozdravili, a dvije godine poslije ocijenili ga lošim.

I stečajevi dugo traju, među ostalim zato što se nisu mogle prodati nekretnine tvrtke u stečaju, ali novim zakonom prodavat će se u četiri kruga, čija će se cijena postupno smanjivati, a u zadnjem krugu prodavat se po kunu.

>> Zakon o stečaju potrošača na snazi do ljeta

>> Tvrtke za deset kuna zatvarat će se za 600 kuna

Komentara 5

OB
ObrenM
17:53 28.05.2015.

Posteni zakoni od ove vlade?!Zasto V.L.nista ne pise o skandaloznom odbacivanju dijela optuznice protiv Nadana Vidosevica?Sada je ostao manji dio za procesuiranje.Moguce da bude i sasvim oslobodjen uz ispriku , te dodjeljivanje ostete.Jedina osoba koja je stradala u ovom tesko kriminalnom slucaju je policiski ekspert europskog renomea,koji je promptno izbacen iz dugogodisnje sluzbe.Njegov krimen je bio objavljivanje par snimaka predmeta iz bogatog sklonista postenog Vidosevica.Kroz sve ovo vrijeme mediji su imali zabranu spominjanja casnog imena Nadan,jer je najbolje da paucina prekrije ova silna nedjela,kako bi to palo u zaborav.To je ucinjeno ne radi ljubavi prema spomenutom,vec iz straha o njegovom znanju za slicne takove stvari,koje su pocinili vladajuci.Sada govorimo o moralnosti i postenju vladajucih.

BU
bubimima
20:56 28.05.2015.

" Prema podacima Fine, na tržištu ima oko 18 do 19 tisuća tvrtki ..."?! Odlučite se da li ih ima 18 do 19 tisuća, ili ih ima oko 18 tisuća, ili ih ima oko 19tisuća, ako već imamo takvu agencijuu Finu koja nije u stanju dati točan podatak.

DU
Deleted user
05:47 29.05.2015.

Neposteni poduzetnik...sto je to...svi samo koriste priliku u situaciji kada kapitalizam nema ama bas nikakvu regulatornu instituciji i sve je bez kontrole ...prepusteno trzistu. Reultati svega toga se vec jako dobro vide

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije