Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kinetičke elektrane

Novi tip elektrana nudi jeftinu struju bez emisija stakleničkih plinova

elektrane
Foto: Branimir Bradarić
1/6
07.11.2014.
u 15:00

Uloženi novac vraća se već za četiri i pol godine

Do sada se o tome samo govorilo, a mi smo to i napravili – rečeno je na prezentaciji kinetičkih elektrana Rosch. Zainteresirani građani te poduzetnici iz Hrvatske i regije imali su priliku jučer uživo vidjeti demonstracijsku elektranu švicarskog holdinga Save The Planet za koju je istaknuto da predstavlja revoluciju u proizvodnji električne energije.

Nije riječ o vjetroelektrani, solarnoj ili bilo kakvoj drugoj elektrani. Ovo je zapravo kategorija za sebe koja nudi jeftiniju zelenu električnu energiju, pri čemu uopće nema ispuštanja CO2 ili izgaranja fosilnih goriva. Bez ikakvih problema elektrana se može postaviti u centru grada. Usto, ona tvrtkama koje se odluče za gradnju ovakvoga postrojenja omogućava brz povrat uloženog novca i ekstra profit – rekao je Dejan Stojsavljević iz tvrtke Rosch Innovative Balkans koja je u Hrvatskoj u osnivanju. Okupljenima je rad kinetičke elektrane objasnio predsjednik uprave Holdinga Christian Tietze ističući da se za proizvodnju električne energije u toj elektrani koristi voda i njezina kinetička energija.

Kilovat za tri centa

Demonstracijska kinetička elektrana, koja je jučer postavljena u Vukovaru, sastojala se od cilindra visokog oko dva metra. U njenoj unutrašnjosti lančanikom su povezani spremnici koji se kružno kreću odozgo prema gore. U podnožju cilindra je kompresor koji spremnike prazni od vode i puni ih zrakom te se oni kreću prema gore. Kada dođu na vrh, ponovno se pune vodom i tako stalno idu u krug. Na vrhu je transformator koji proizvedenu energiju šalje u generator. U njemu se kinetička energija, nastala kretanjem spremnika i punjenjem ili pražnjenjem vode, pretvara u struju.

Demo-elektrana proizvodila je 340 W električne energije koja je pokretala kompresor i dvije žarulje. Tvrtka planira u prodaju ponuditi elektrane minimalnog kapaciteta 5 MW koje, u najskupljoj opciji, proizvode kilovatsat struje po cijeni od tri centa. U ponudi su i elektrane od 40 i 100 MW.

– Za rad elektrane od 5 MW potreban je bazen dubine 25 metara ili pak objekt dovoljne visine. Ima deset cilindara u kojima se proizvodi energija te četiri rezervna koji se mogu koristiti u slučaju kvara ili remonta. Za takvu elektranu potreban je prostor od oko 500 metara četvornih, a po principu ključ u ruke može se sagraditi za šest mjeseci i stoji oko 16,5 milijuna eura. Ako nije potpuno automatizirana, zapošljava sedam ljudi – objasnio je Stojsavljević.

Velik interes u svijetu

Govoreći o njihovim prednostima, rekao je da takva elektrana kapaciteta 5 MW godišnje proizvede 43,2 milijuna kilovatsati. Operativna je 365 dana u godini, a uloženo se vraća za četiri i pol godine.

– U svijetu već postoji veliko zanimanje za nju pa smo imali niz prezentacija u Europi. Isto tako svi koji su zainteresirani za suradnju mogu nam se javiti kako bi pogledali i elektranu postavljenu u Njemačkoj. Mogu tamo obaviti i sva mjerenja te se upoznati s načinom njezina rada – rekao je Tietze.

Iz švicarske tvrtke navode da već imaju nekoliko patenata, a da će uskoro u javnost izaći i neki novi koji će, kako tvrde, napraviti pravu revoluciju na tržištu.

>> Češka nuklearka zatvorila reaktore nakon curenja u rashladnom sustavu

Komentara 3

Avatar TheJack
TheJack
16:34 07.11.2014.

"Na vrhu je transformator koji proizvedenu energiju šalje u generator" ..... ??? Sto je ovo? Izgubljeni u transkripciji, ili nesto drugo. Ono sto se da zakljuciti iz teksta jest da Prvi Zakon Termodinamike, odnosno korespondirajuci "vjecni pokretac", vise ne vazi.

BU
BubyZG
14:39 08.11.2014.

"...uloženo se vraća za četiri i pol godine." Nagradno pitanje : "Na čijoj se grbači ostvaruje ovako brzi i veliki prihod ?? " Odgovor : " Svi potrošači plaćaju naknadu za obnovljive izvore energije ( OIE ) i ta ćeće naknada sve više rasti kako se budu dovršavali i puštali u pogon ovakvi izvori energije." Ništa se od nikoga na ovome svijetu ne dobiva besplatno ( osim od mame i tate ) !!!!!

JA
james49
09:59 10.11.2014.

Ovo je po opisu gotovo perpetuum mobile, a to koliko znamo po zakonima fizike nije izvedivo. Ovo je prodavanje magle sa švicarskim okusom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije