Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova tržišna niša

Pfizer preuzima Medivation i okreće se borbi protiv raka

pfizer
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
23.08.2016.
u 10:50

Farmaceutski div očekuje da će povećati prihod fokusiranjem na prodaju novih lijekova jer mu prihodi od starih padaju

Farmaceutska kuća Pfizer usmjerila se na novi cilj – nakon što je odustala od irskog Allergana, najvjerojatnije će preuzeti Medivation, tvrtku sa sjedištem u San Franciscu vrijednu oko 14 milijardi dolara. Umjesto tržišta lijekova protiv alergija, kojem je okrenut Allergan, okreću se borbi protiv raka; Medivation već sad proizvodi lijek protiv raka prostate Xtandi i razvija lijek protiv raka dojke. O budućoj akviziciji već bruje svi svjetski mediji premda je nijedna od te dvije tvrtke još nije službeno potvrdila.

Širenje palete proizvoda

Medivation je već dugo meta pokušaja preuzimanja; nedavno su odbili francuski Sanofi koji je nudio 9,3 milijarde dolara, 52,5 dolara po dionici, što im je očito bilo premalo, a interes za ovu tvrtku s potencijalom pokazivali su i Merck&Co i Celgene. Pfizer je, prenose izvori iz Business Insidera i Reutersa, spreman platiti 80 dolara po dionici Medivationa i time proširiti svoju paletu lijekova protiv raka. Zasad na tržištu imaju nekoliko imunološko-onkoloških proizvoda protiv raka te lijek protiv raka dojke Ibrance, a uskoro bi i Medivation mogao dovršiti testiranja svog lijeka protiv raka dojke Talazopariba koji bi, izgleda, mogao biti dobra terapija i za rakove cerviksa, jajnika, maternice i pluća. Procjenjuje se da bi Talazoparib mogao biti među najboljim lijekovima u klasi tzv. PARP inhibitora koji djeluju tako da posebnim enzimom sprečavaju stanice karcinoma u “popravku” svoje DNK nakon što ih se ošteti kemoterapijom. Od prodaje Xtandija očekuju do 2020. godine prihod od 5,7 milijardi dolara. Lani je Pfizer preuzeo tvrtku Hospira za 17 milijardi dolara, a nakon što je odustao od kupnje Allergana, jer je američko ministarstvo financija odlučilo promijeniti poreznu politiku vezanu uz preuzimanje kompanija zemalja koje imaju niže poreze, cijena dionice lagano im je pala, dok su dionice Medivationa udvostručile vrijednost u samo pola godine, zbog glasina o preuzimanju.

Rast prodaje

Samo od petka cijena njihovih slobodnih dionica kojima se trguje porasla je 20 posto, s oko 67 na 80,58 dolara. Tvrtka je relativno mlada, osnovana je 2004., no ima dobru razvojnu perspektivu. Na njezino će preuzimanje, ostvare li se najave, Pfizer ipak utrošiti više od deset puta manji iznos od onog koji je bio planiran za kupnju Allergana. Ta bi akvizicija bila teška 160 milijardi dolara i time bi ušla u povijest kao najveće farmaceutsko preuzimanje.

Pfizer vjeruje da će fokusiranjem na nove lijekove, uključujući one protiv raka, povećati profit jer se prihod od starih lijekova smanjuje. Upravo su zahvaljujući prodaji Ibrancea ostvarili bolje polugodišnje rezultate od očekivanih, no Medivationovu dobit od prodaje Xtandija morat će podijeliti s tokijskom tvrtkom Astellas Pharma koja im je bila partner u razvijanju lijeka. U prvoj polovici godine Pfizer je ostvario prihod od 13,15 milijardi dolara, 11 posto veći nego u istom razdoblju lani. Pritom im je prihod od prodaje generičkih lijekova skočio 16 posto, na 6,04 milijarde dolara, upravo zahvaljujući preuzimanju Hospire. Neto dobit tvrtke pala je s lanjskih 2,63 milijarde dolara na 2,02 milijarde dolara.

>> Obje imaju rak, jedna lijek dobiva, druga ga mjesečno plaća 55.000 kn!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije