Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iduće godine

Od 1. siječnja niže kamatne stope na postojeće kredite građanima u Zabi

transakcija, kune
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
20.11.2014.
u 11:20

Sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima bit će s 1. srpnjem 2015.

Od 1. siječnja 2015. u Zagrebačkoj banci snižavaju se promjenjive kamate stope na postojeće kredite građanima slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS).

Nacionalna referentna kamatna stopa prosječni je trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava je Hrvatska udruga banaka (HUB) na osnovi podataka o visini troška financiranja koje Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) dostavljaju sve banke u Hrvatskoj.  NRS1 predstavlja troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih osoba, a NRS2 troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih i pravnih osoba nefinancijskog sektora.

Na stambene kredite kod kojih se kao parametar upotrebljava šestomjesečni NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjit će se za 0,16 postotnih bodova, dok će se za kredite vezane uz valutu EUR kamatna stopa smanjiti za 0,21 p.b.. Kod ostalih kredita, kod kojih Banka koristi šestomjesečni NRS2, doći će do smanjenja kamatne stope kredita u kunama za 0,14 p.b., a za kredite vezane uz valutu EUR smanjenje će iznositi 0,22 p.b.

Zagrebačka banka sve će klijente do 15.12. pisano obavijestiti o navedenom smanjenju te o novoj visini anuiteta i novom otplatnom planu. Od prve objave Nacionalne referentne stope 7. prosinca 2012. NRS je smanjen već četvrti put zaredom u dvije godine te je 6M NRS1 za kunu kumulativno smanjen za 0,61 p.b., za EUR 0,71 p.b. dok je 6M NRS2 za kunu smanjen 0,68 p.b., a za EUR 0,76 p.b. Za iste vrijednosti od 1.1.2013. smanjene su i kamatne stope na kredite građanima u Zagrebačkoj banci.

Sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima bit će sa 1. srpnjem 2015., a ovisno o kretanju kamatnih stopa u sljedećem razdoblju, koje hrvatske banke plaćaju na depozite fizičkih i pravnih osoba, istaknuli su u priopćenju.

>> Presuda pomaže i drugim klijentima koji tuže banke

Komentara 3

DU
Deleted user
11:35 20.11.2014.

Jeste vidjeli kakva je situacija kada se kamatna stopa veže uz neko sidro. A ne promjene kamatnih stopa, gdje su banke sukladno svojoj praksi uvijek mijenjale kamatu na gore bez obzira na tržište. Dokad će ova situacija potrajati ne zna se, ali je činjenica da kamatne stope moraju ići dole dok EURIBOR, LIBOR, NRS padaju...

FI
fing
12:47 20.11.2014.

Plakat će svi sa takvim kreditima kad NRS, Euribor, Libor počnu rasti, a počet će nažalost kada tada...

MH
mhorvat11
13:16 20.11.2014.

Govorimo o promjenljivom dijelu koji je ionako već jaaako nisko i kad tad će početi rasti. Problem je u fiksnom dijelu koji je banka SAMA postavila vrlo visoko bez jasnih kriterija i izračuna, osim vlastite zarade. Bit će kuknjave vrlo brzo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije