Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
duhovnost i biznis

Nitko ne vjeruje poslovnom lideru ili kompaniji bez integriteta i odgovornosti

Bouckaert
Foto: Poslovni dnevnik
19.04.2015.
u 00:15

Poslovanje temeljeno na duhovnosti profit gleda samo kao bazu koja omogućava činjenje dobra za društvo

Koje su danas prave vrijednosti u liderstvu tema je o kojoj će biti riječi na konferenciji koja se pod nazivom "Vrijednosti u liderstvu" održava 22. travnja u Zagrebu. Jedan od predavača na konferenciji je i Luk Bouckaert, umirovljeni profesor etike na Katoličkom sveučilištu u Leuvenu u Belgiji. Filozof i ekonomist po struci, njegova istraživanja i publikacije pripadaju području poslovne etike i duhovnosti. Godine 1987. utemeljio je interdisciplinarni Centar za ekonomiju i etiku na Sveučilištu u Leuvenu. Godine 2000. pokrenuo je SPES Forum koji se bavi duhovnošću u ekonomiji i društvu.

Bouckaert će u sklopu konferencije održati predavanje pod nazivom "Zašto nam je potrebno duhovno utemeljeno liderstvo u poslu?".

– Mnoge vrijednosti i vrline važne su za biznis. Bez postojanja integriteta, hrabrosti, mudrosti i odgovornosti nitko neće vjerovati poslovnom lideru ili kompaniji – kaže Luk Bouckaert te napominje kako je interes za duhovnost u poslovanju relativno nov pojam. Nakon velikih skandala početkom stoljeća poput Enrona, Webcoma, Parmalata i sličnih snažnije se javlja pitanje etike u biznisu. A u fokus dolazi s velikom financijskom krizom 2008. godine

– Zanimljivo je kako su i prije krize mnoge banke i kompanije uvele etiku u poslovanje, ali tada je etika bila ponajviše pitanje društveno odgovornog poslovanja. I tu se dogodio paradoks, što etičniji menadžment, to manje etike u menadžiranju. Naime, etika je u biznisu često svedena samo na još jedan alat u upravljanju i paradoks leži u prevelikoj instrumentalizaciji etike te na kraju etiku koristimo selektivno i oportunistički, a to je pogrešno jer poslovanje bazirano na duhovnosti profit gleda samo kao osnovu za činjenje dobra za društvo – kaže Bouckaert.

Puno više o duhovno utemeljenom liderstvu Bouckaert će podijeliti sa sudionicima konferencije u Zagrebu, a kako i sam kaže, "iako nisam dovoljno upoznat s izazovima hrvatskog gospodarstva, vjerujem kako nam je snažno duhovno poduzetništvo potrebno u cijeloj Europi".

Inače, na konferenciju dolazi i Isaac Tigrett, osnivač i kreator svjetskih brendova Hard Rock Café i House of Blues, vizionar koji slijedi svoju intuiciju te nadahnjuje srcem i snagom karaktera. Trenutačno živi i radi u indijskoj državi Andhra Pradesh gdje priprema novi projekt.

>> Umjesto da odemo van, preuzeli smo domaću tvrtku i sad imamo dobar biznis

>> 'Dobila sam ponudu da se u Parizu otvori dućan u kojemu bi se prodavale moje kreacije'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije