Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kamate na štednju u rh veće, nego u većini zemalja eu

Nijemci štede u Hrvatskoj zbog viših kamata

Vaba
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/5
13.10.2015.
u 15:15


U ukupnim depozitima štednja stranih građana čini oko 3,5 posto

Vaba, mala varaždinska banka u vlasništvu češkog J&T Finance Groupa, iskoristila je činjenicu da su u Hrvatskoj kamate na štednju još razmjerno visoke u odnosu na ostale zemlje Europske unije i ponudila Nijemcima mogućnost izravne štednje. Preko partnerske Biw banke iz Njemačke i tvrtke Savedo tamošnji klijenti mogu u Hrvatskoj oročiti do sto tisuća eura, što je limit osigurane štednje.

Najviše građana BiH i Rusa

Iz Vabe su izvijestili da oni ulaze na njemačko tržište, no zapravo Nijemci ulaze na naše s obzirom na činjenicu da su kamate za banke trošak, a ne zarada. Iako u ovom trenutku bankama ne manjka depozita, oni su bitni kao osnovni izvor plasiranja kredita. U Hrvatskoj već sada strani državljani, odnosno, kako ih banke zovu, nerezidenti, štede prilične iznose; na kraju prošle godine njihovi su depoziti iznosili 10,12 milijardi kuna, što je 3,5% svih depozita, ne samo građana. No, da bi oročili u Hrvatskoj, morali su fizički doći u neku od hrvatskih banaka ili za to ishoditi komplicirane međunarodne punomoći za nekoga tko će to učiniti u njihovo ime.

Najviše stranih štediša dolazi iz BiH jer ih dosta u Hrvatskoj radi ili prima mirovinu, ali oni to ne čine zbog viših kamata, jer su i kod njih visoke, nego zato što im je limit osigurane štednje tek protuvrijednost 200-tinjak tisuća kuna. Proteklih je godina jako rasla štednja Rusa, ali ima i Talijana, Austrijanaca... Sada, nakon što je suglasnost dao njemački BaFin, tamošnja agencija za nadzor financijskih usluga, Nijemci za to ne moraju putovati u Hrvatsku.

Hoće li štedjeti u kunama

– Sukladno strategiji poslovanja Vabe i otvaranja novih prostora poslovanja, osobito nam je drago da smo u Savedu našli kompetentnog partnera uz čiju ćemo stručnu podršku i "know how" otvoriti novi i atraktivan tržišni potencijal u Njemačkoj. Klijenti će na ovaj način brzo i jednostavno moći štedjeti u Vabi – ističe članica uprave Vabe Monika Cereova.

Zanimljivo je da ovu uslugu nema ni J&T, a prema najavama da ovako počinju širiti poslovanje na području EU, može se naslutiti da bi je mogli ponuditi i drugim zemljama. Premda još nema informacija jesu li već sklopljeni prvi ugovori i koliko ih je te u kojoj valuti Nijemci kane štedjeti, nije isključeno da to bude i kuna, posebno imajući na umu činjenicu da su kamate na štednju u eurima u mnogim bankama već pale ispod 1%, a na kune su između 2,4 i 3%. U nekim članicama Europske unije, poput Švicarske građani pak plaćaju bankama za držanje depozita.

>> Vaba d.d. završila je 2014. s ukupnom imovinom od 1,35 milijarde kuna

>> Uprava Vaba banke i češka J&T banka potpisale Sporazum o razumijevanju

Komentara 7

BA
barbaizamerike
15:30 13.10.2015.

ako strana banka propadne u hrvatskoj a centrala joj u austriji i tamo zelite podici svoje novce nemozete jer nisu povezane i u svakoj zemlji svaka banka je za sebe .zato oprez

DU
Deleted user
15:42 13.10.2015.

Kad tražiš kredit kamte su oko 8%,razlog za visoke kamte je rizik,znači rizik je samo kad banke daju kredite ali nije rizik kad uzmaju novce od stranaca?? Zanima me dali i njima kažu da investraju u rizičnu državu??

DU
Deleted user
15:37 13.10.2015.

bolje bi bilo da je prisilimo da te kamate na stednju ali i one na kredite zajedno smanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije