Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strategija

Nema više rasta 
na nekretninama

hypo
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
26.07.2015.
u 07:23

– Želimo postići rast posebno u segmentu stanovništva te malog i srednjeg poduzetništva zadržavajući korporativne klijente i portfelj - najavio je Ulrich Kissing

U Hypo banci, odnedavno u rukama američkog fonda Advent u partnerstvu s EBRD-om, a koja je izrasla u petu po veličini banku dobrim dijelom zahvaljujući (i) nekretninskom biznisu, taj poslovni model pod novim vlasnikom službeno postaje prošlost.

– Želimo postići rast posebno u segmentu stanovništva te malog i srednjeg poduzetništva zadržavajući korporativne klijente i portfelj. Učinit ćemo to drukčije nego dosad, suzdržavajući se od velikih nekretninskih development-projekata – najavio je Ulrich Kissing, novi čelnik Hypo grupe. On je posljednjih godinu dana bio aktivan u savjetničkoj ulozi u Adventu i EBRD-u, novim vlasnicima grupacije koji su mu po zaključenju “deala” prije sedam dana povjerili kormilo grupe.

Kissing je u Zagreb stigao da bi se upoznao s lokalnim menadžmentom, na čijem je čelu od prošle godine renomirana bankarica Tea Martinčić nakon naprasnog odlaska Markusa Ferstla. Nakon Hrvatske, obići će Crnu Goru, Srbiju i BiH. U suradnji s lokalnim timovima u idućih stotinjak dana brusit će se strategija grupe. – Vrlo sam oprezan s “big bang” pristupom, moramo odraditi dosta posla, fokusirati se na tržište i klijente te potom prilagoditi procese i proizvod, a to moramo napraviti na discipliniran i strukturiran način – kaže. Advent planira graditi strategiju grupe na tri stupa. “Tier 1” omjer kapitala na nivou grupe iznosi 21 posto, što je više nego dvostruko za razliku od konkurenata poput Raiffeisena. U prodaji je dogovoreno dugoročno financiranje od 2,1 milijardu eura do 2022. što Hypu ostavlja dovoljno vremena da izgradi i proširi novu bazu među klijentima i na tržištu kapitala. A, treći stup na koji se računa očišćeni je kreditni portfelj sa 12,2% loših kredita na razini grupe te još manje, 8,5% u RH.

Poseban je naglasak taj bankar sa 20 godina iskustva u Deutsche Banku stavio na upravljanje rizikom koje će se centralizirati u smislu procesa, no brzina odobravanja kredita neće trpjeti. – Ključ je u disciplini. Naime, donosite li odluke na temelju čistih brojki i povijesti odnosa s bankom, umjesto na “poznavanju” klijenta, manja je šansa da ga neće vratiti što je u interesu klijenata – kaže.

Ironično, njegov dolazak u Zagreb poklopio se s najavama o mogućem ukidanju presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu baš za uzimanje mita od Hypo banke 1994. dogovarajući kredite za hrvatska veleposlanstva. Na pitanje što bi novi vlasnik Hypa poručio klijentima i vlasti, Kissing kaže: – Želimo donijeti ne samo međunarodne standarde u proizvode i usluge, nego i u usklađivanje sa zakonom što znači nultu stopu tolerancije za kršenje propisa.

>>Novi vlasnici Hypa EBRD i Advent

>>Strateški partner znat će se do kraja godine

Komentara 1

MG
marko.glasnovic.507
08:13 26.07.2015.

bila mi rata 280 a sada 478.. dobro ne jedu zlatnim kasikama ovi lihvari..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije