Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vezanje uz euro

Nema straha od divljanja 'švicarca' bar još 2 godine

švicarac
Foto: Boris Ščitar
20.08.2014.
u 14:21

Više od tri četvrtine anketiranih analitičara u Bloombergovu istraživanju reklo je da očekuje “fiksirani” tečaj

Još dvije godine nema straha od divljanja švicarskog franka, doduše, u odnosu na – euro. Naime, iz tečajne politike Središnje banke Švicarske (SNB), vodeći analitičari koje je Bloomberg anketirao zaključuju da će najmanje do 2016. nastaviti održavati tečaj na 1,2 franka za euro.

To će biti švicarski obol mjerama za oporavak eurozone. Usto, čelnik SNB-a Thomas Jordan u intervjuu magazinu Die Weltwoche izjavio je da tečaj neće mijenjati u “doglednoj budućnosti”. Više od tri četvrtine anketiranih analitičara u mjesečnom istraživanju Bloomberga izjasnilo se da barem sljedeće dvije godine očekuju “fiksirani” tečaj valute koja služi kao sigurna zona za sklanjanje imovine u ekonomskim krizama. Rijetki smatraju da će se promjena tečaja, definiranog prije tri godine, dogoditi ranije, 2015.

No, u prilog prevladavajućem mišljenju ide i politika Europske središnje banke čiji čelnik Mario Draghi drži kamatnu stopu na rekordno niskim razinama već dulje vrijeme i još je ne namjerava podizati. Dokle god ECB ne diže kamatnu stopu, ni SNB neće mijenjati tečajnu politiku – vjeruje David Marmet, ekonomski analitičar Zürcher Kantonalbank. Dok 39 posto anketiranih smatra da će se promjena dogoditi najranije u 2016., 44 posto analitičara ne vjeruje da će se tečaj franka, zbog sporog oporavka eurozone, mijenjati prije 2017. Premda HNB nema utjecaja na tečaj franka, nego brani isključivo tečaj kune u odnosu na euro, ovakav trend smanjuje i rizik da će hrvatski dužnici u franku imati tečajnih briga.

>> Banke će predati žalbe i stati pred test poštenja

Komentara 2

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
14:34 20.08.2014.

Divljanje švicarskog Franka. Meni to prije sliči propasti EUR-a.

ST
strsljen2013
15:08 20.08.2014.

Zanima me da li su i kamate na "švicarce" rasle u bilo kojem obliku štednje kada je divljao ili su samo rasle za banke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije