Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radovan Vitek

Nema komadanja Sunčanog Hvara

Sunčani hvar
Foto: Borna Filic/PIXSELL
22.10.2014.
u 15:15

Dugoročan nam je cilj upravljati jednim od najuspješnijih hotelijerskih biznisa u Hrvatskoj s potencijalom daljnjeg rasta

Uoči današnjeg ročišta za utvrđivanje tražbina u predstečajnom postupku za Sunčani Hvar (SH), prvi put za hrvatske medije svoje viđenje perspektive ove hotelske kuće iznosi Radovan Vitek. Taj češki biznismen, osnivač i vlasnik nekretninske kompanije CPI dobio je glavnu ulogu u ovom slučaju preuzimanjem upravljanja većinskim vlasnikom hotela grupe Orco, a dodatno ju je osnažio otkupom svih kredita SH od banaka, što mu jamči dobru poziciju i ne uspije li predstečajna nagodba. Ipak, ne voli čuti da ga se u Hrvatskoj percipira kao nekog tko je uspio "nadmudriti" državu i ekspresno preuzeti kontrolu nad ovim slučajem. Hrvatskoj se javnosti želi predstaviti, kako sam kaže, kao "veliki privatni investitor s vlastitim portfeljem ulaganja u nekretnine i hotelijerstvo diljem Europe, koji želi dalje razvijati ono najbolje što je do sada postignuto u SH".

Što je vaš cilj u SH?

Mi smo dugoročni investitor u svim dosadašnjim glavnim investicijama. To je slučaj i sa SH – u kojem nam je kratkoročni cilj pomoći u financijskom restrukturiranju. Dugoročni je cilj upravljati jednim od najuspješnijih hotelijerskih biznisa u Hrvatskoj s potencijalom daljnjeg rasta prepoznatljivosti Hvara na svjetskoj turističkoj karti.

Hoće li tvrtka ostati u sadašnjem obliku?

Sve ovisi o ishodu predstečajne nagodbe, ali ne očekujem znatne korporativne promjene.

Kako vidite stanje koje ste zatekli u SH?

Postoje dvije perspektive. Prva je predstečaj, koji je u tijeku i predstavlja dugotrajan te iscrpljujući proces, a u početku su ga poticale banke koje su financirale SH. Predstečaj je postao neizbježan nakon što Vlada nije ispoštovala Memorandum o razumijevanju i osigurala poslovanje tvrtke. Vjerujem da će se uz sve napore uložene u rješavanje predstečajne nagodbe tvrtka ubrzo vratiti u normalan tijek poslovanja.

Druga je perspektiva ta da je sezona 2014. bila iznimno uspješna za SH, a ona uz uspjeh u prethodnim godinama dokazuje da su Orcova vizija i iskustvo s lokalnim menadžmentom te znanjem bili uspješni. Analiza pokazuje da su obnovljeni hoteli među najboljim hrvatskim hotelima po kriteriju cijena i prihoda po sobi.

U što još treba ulagati?

Godine 2014. znatne su investicije bile fokusirane na sprečavanje stečaja. Portfelj SH je jedinstven i ima smisao gledano dugoročno. To je i bio glavni razlog pregovora i konačnih otkupa dugova od banaka. Znatni su iznosi uloženi da bi se SH sačuvao kao cjelina. SH treba početi s malim, ali značajnim investicijama u neke od ključnih hotela jer su neki od njih obnovljeni prije oko sedam godina, što je u hotelijerskoj industriji prilično dugo razdoblje. Daljnje investicije ovise o rješavanju vlasničkih odnosa i o ishodu predstečajne nagodbe. Želimo podići smještajne kapacitete i dovesti kvalitetne restorane u Hvar.

Kakvi su odnosi Orca s novim partnerom u SH, slovačkim Prime Tourist Resortom?

Prime Tourist Resort ne ovisi o Orcu.

Prije preuzimanja Orca bili ste uključeni u pregovore s državom o SH. Kakvo je za vas bilo iskustvo pregovaranja s državom?

Prvi moj susret s pregovorima bio je u ljeto 2013. Nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju u srpnju uvjeravali su me da će se situacija SH brzo riješiti. Ništa se nije događalo mjesecima. Sastao sam se s pregovaračkim timom ranije ove godine drugi put, no nije bilo napretka. Kako dolazim iz privatnog sektora, ovakav me ritam zaprepašćuje. Tek smo nedavno uspjeli uspostaviti bolju komunikaciju s pregovaračkim timom.

Država najavljuje da će nakon predstečaja prodati dionice SH? Jeste zainteresirani?

Pročitali smo tu informaciju u medijima i generalno smo zainteresirani.

Kakvo je vaše iskustvo poslovanja u Hrvatskoj?

SH je naša prva velika investicija u Hrvatskoj.

Planirate li nove projekte?

Sve ovisi o ishodu restrukturiranja SH i našeg iskustva s hrvatskim poslovnim okruženjem.

Jeste li već kupili neke nekretnine u Hrvatskoj ili razmišljate o tome?

SH je velika i zahtjevna investicija te ćemo se njome u Hrvatskoj još dugo baviti. Što se tiče općenito nacionalnog nekretninskog tržišta, i dalje vidim velik potencijal. 

>> Češki milijarder ima kontrolu nad Sunčanim Hvarom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije