Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osvaja Sloveniju

Nakon Ljubljane, HEP pobijedio i na natječaju za Luku Koper

18.02.2015., Zagreb - Perica Jukic predsjednik Uprave HEP-a.
Foto: Anto Magzan/Pixsell
28.11.2015.
u 08:00

Dvogodišnji ugovor sa slovenskom lukom vrijedan je 1,8 milijuna eura, a HEP Energija u Deželi ima više od 150 kupaca

Tvrtka HEP Energija dala je najpovoljniju ponudu za opskrbu električnom energijom Luke Koper, a dvogodišnji ugovor ukupno je vrijedan 1,8 milijuna eura.

HEP Energija je tvrtka kći HEP Trgovine za opskrbu električnom energijom na slovenskom tržištu, a ugovor s Lukom Koper joj je već drugi veliki ugovor u Sloveniji ove godine jer je još u svibnju ugovorila opskrbu električnom energijom i grada Ljubljane.

Kupac velikog volumena

HEP je pak u veljači pobijedio na natječaju i Slovenskog operatora distribucijskog sustava (SODO) za pokriće gubitaka i zajamčenu opskrbu za 2016. i 2017. godinu.

– Luka Koper je kupac velikog volumena jednako kao i grad Ljubljana koji već opskrbljujemo, s nizom slovenskih tvrtki. Ovaj novi poslovni uspjeh dokazuje da je HEP konkurentan i sposoban odgovoriti na najzahtjevnije potrebe svojih kupaca na susjednim tržištima, gdje smo sve prisutniji – kazao je predsjednik uprave HEP-a Perica Jukić dodavši da je ugovor s Lukom Koper važan dio strategije širenja HEP-a u regiji.

Jukić je kazao i da je Ljubljana trenutačno jedini grad u Sloveniji koji potpuno koristi tzv. zelenu energiju.

– Ponosimo se da možemo energijom iz obnovljivih izvora HEP-a opskrbljivati Ljubljanu, koja će iduće godine nositi titulu zelene prijestolnice Europe. Luka Koper i Ljubljana su najbolji dokaz da HEP grupa svojom snagom i širokom paletom energetskih usluga može odgovoriti na sve izazove koje donosi budućnost energetskog tržišta – rekao je Jukić.

U HEP-u navode da njihova slovenska tvrtka trenutačno ima više od 150 kupaca i više od 3000 obračunskih mjernih mjesta, pa time drži pet posto slovenskog tržišta električne energije u segmentu poslovnih korisnika. Izravnom ponudom prilagođenom pojedinim tvrtkama te sudjelovanjem na javnim nadmetanjima u 2015. HEP Energija je, kažu, postigla planirani godišnji opseg prodaje više od 100 GWh, a koji u 2016. godini želi udvostručiti.

Uz grad Ljubljanu i Luku Koper, među ostalim HEP-ovim kupcima u Sloveniji su CIMOS, Gradska općina Nova Gorica, SNG Drama Ljubljana, SNG Maribor, Ljudski univerzitet Nova Gorica, Simbio, Obrazovni zavod Planina.

Žele 10 posto tržišta

U HEP-u kažu da im je ugovor s poslovnom grupacijom CIMOS, vrijedan 19 milijuna eura, posebno značajan jer osim Slovenije obuhvaća i tvrtke grupacije CIMOS u Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini.

Do 2018. godine HEP Energija želi osvojiti deset posto ukupne potrošnje električne energije u Sloveniji.

– Glavne konkurentske prednosti HEP-a u odnosu na ostale sudionike na slovenskom tržištu su vlastiti proizvodni miks, duga tradicija, proizvod ZelEn (certificirana električna energija iz obnovljivih izvora) te odlične reference – poručuju iz HEP-a.

>> HEP-u isplaćeno 1,28 milijuna kuna za 20 automobila 

>> Ne otvarajte vrata onima koji nisu u uniformi i bez iskaznice HEP-a

Komentara 4

AR
aristip
10:27 28.11.2015.

A zašto niste naveli po kojoj cijeni HEP prodaje struju luci Koper i koliko je ona niža od cijene po kojima prodaje kućanstvima u Hrvatskoj. Skupom cijenom struju građanima u Hrvatskoj HEP financira prodaju struje po izrazito niskoj cijeni Slovencima, uspjeh nema što ali po kriterijima ove najnesposobnije Vlade.

DU
Deleted user
08:53 28.11.2015.

Eh moj Bohutinski Jožek, kamo sreće kad bi to što si napisao bilo prava istina, a ne HEP-ov "piarluk" na koji si po svoj prilici nasjeo. Pripaz'de da nas ne iznenadiš i za koji mjesec ne napišeš kako je HEP-ovv poslovni "izlet" u Sloveniju bio najobičniji promašaj. Sjeti se da je u Hrvatskoj sve moguće osim drvene peći.

DU
Deleted user
09:36 28.11.2015.

Netočno je da HEP opskrbljuje grad LJubljanu. Svatko bi pomislio da stanovništvo i industrija dobivaju račune od HEP-a. Istina je malo drugačija zar ne g. Bohutinski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije