Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUFORIJA

Nakon izlaska na burzu Valamar se širi u Dalmaciji

Valamar
18.12.2014.
u 07:00

Od jučer su sve redovne dionice, njih 126,027.542, u najvišem aktivnom trgovinskom segmentu Zagrebačke burze

– Turizam je vrlo intenzivna djelatnost, za rast se mora imati dovoljno imovine i novca, a naša je kompanija došla blizu tih granica i bilo je nužno okrenuti se tržištu kapitala kako bismo došli do svježeg kapitala – komentirao je u povodu uvrštenja dionica Valamar Riviere u Službeno tržište Zagrebačke burze predsjednik Valamarove uprave Franz Lanschützer. Dionicama se od 1. listopada, nakon pripajanja Valamar Adria Holdinga, Valamar grupe i Riviera Adrije, trgovalo u segmentu MTP-a, a od jučer su sve 126,027.542 redovne dionice u najvišem aktivnom trgovinskom segmentu.

– Završetkom procesa integracije turističkog portfelja Valamara zadovoljeni svi uvjeti za visokokvalitetno predstavljanje na financijskom tržištu, a razlozi zbog kojih se menadžment odlučio za uvrštenje u Službeno tržište su i sve veći interes za kompaniju i rastuća likvidnost dionice, što zahtijeva podizanje transparentnosti i standarda komunikacije s investitorima. Menadžment vjeruje da će ovaj potez povećati interes za dionicu te privući i strane institucionalne investitore koji ulažu samo u najkvalitetnija burzovna izdanja – kaže Lanschützer.

"Očajnički su potrebne ovakve uspješne priče"

Valamarova dionica, po cijeni od oko 20 kuna, jučer do podneva bila je najtrgovanija na Zagrebačkoj burzi. Tvrtka s 22.000 dioničara trebala bi unijeti dosta živosti u trgovanju, pa je zadovoljna i njena predsjednica uprave Ivana Gažić. – Riječ je o kompaniji koja drži 10% svih kategoriziranih kapaciteta u hrvatskom turizmu, a Burza u svojoj prestižnoj kotaciji dobiva prvu turističku blue-chip dionicu s tržišnom kapitalizacijom od gotovo 2,5 milijardi kuna i čak 57% dionica u slobodnom optjecaju – rekla je Gažić.

Predstavnik Interkapital vrijednosnih papira, koje je pokrovitelj uvrštenja, Daniel Nevidal kaže da su Hrvatskoj ‘očajnički potrebne ovakve uspješne priče’. – Uvrštenje Valamarovih dionica u Službeno tržište ZSE nije značajno samo za Valamar već i za tržište kapitala. Strani investitori često pitaju koliko je dionica u optjecaju – kaže Nevidal.

Valamar, koji u danu može primiti 43.000 gostiju i koji je lanjsku godinu završio sa 730.000 gostiju, 4,3 milijuna noćenja i prihodom od 1,1 milijardu kuna, primjer je rasta i u krizi. U proteklom desetljeću ta je tvrtka, sa 77% kapaciteta u Istri, 11% na Krku i 12% u Dubrovniku, investirala više od 2,3 milijarde kuna uz prosječni godišnji rast prihoda od 7% i višestruko povećanje operativne dobiti. U pripremu sezone 2015. uložit će oko 330 milijuna kuna, a kapitalna investicija su hotel, dvorac, vile... na otoku Sveti Nikola kod Rovinja za oko 800 gostiju. U sedam godina su od HBOR-a uzeli nešto više od milijardu kuna kredita uz kamatu od 2,7 posto. – Investicije ostaju snažna orijentacija, zainteresirani smo za širenje u Dalmaciji, ali okrenuti smo i susjednim zemljama – kaže Lanschützer i poručuje dioničarima da je Valamarov menadžment odlučan i u namjeri godišnje isplate dividende.

>>Valamar Isabella Island Resort: Nova hrvatska top destinacija u 2015.

Komentara 3

BU
bubili01
13:39 18.12.2014.

Bravo Valamar, to se zove bussines!

DU
Deleted user
09:11 18.12.2014.

Ovo dokazuje da kada se ne krade i savjesno vodi poslovanje da je svaka kompanija predodređena za uspjeh.

BU
bubili01
13:39 18.12.2014.

Bravo Valamar, to se zove bussines!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije