Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prodana Kika

Najveći konkurent Ikee Steinhoff ušao na hrvatsko tržište

kika
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
10.12.2013.
u 08:20

Nakon dvije godine lošeg poslovanja, 105 godina tradicije u novim rukama

Južnoafrička grupacija Steinhoff International, koja je nakon Ikee najjači svjetski proizvođač i trgovac namještajem, završila je proces preuzimanja austrijske Kika-Leiner grupe. Kupnjom drugog najvećeg igrača na austrijskom tržištu s ukupnim prihodima od 1,2 milijarde eura, Steinhoff je dobio brend Kike u sedam zemalja, uključujući i Hrvatsku. Vrijednost transakcije, prema neslužbenim je izvorima, oko 800 milijuna eura, koja Steinhoffu omogućava ulaz na austrijsko tržište vrijedno 5,2 milijarde eura, na kojemu dosad nije bio prisutan, a s Kikom će pojačati i dosadašnju slabu prisutnost na tržištima srednje i istočne Europe.

U Hrvatskoj od 2011.

Iako se čini da u Hrvatsku ulazi gotovo kad i švedska Ikea s gradnjom svoje prve robne kuće u Rugvici, nadomak Zagreba, Steinhoff je na hrvatskom tržištu prisutan već dvije godine. Od 2011. vlasnik je, naime, Emmezete Hrvatska, koju je dobio kupnjom francuskog brenda Conforama Holding za 1,2 mlrd. eura, drugog najvećeg maloprodajnog lanca trgovina namještajem i opremom za dom u Europi. No praksa je tvrtke da u svakoj zemlji u kojoj posluje ostavlja izvorna imena brendova. Slobodan Školnik, predsjednik uprave Emmezete, a odnedavno i uprave Conforame Italia, kaže kako ne zna kakvi su trenutačni planovi Steinhoffa s Kikom. Koliko mu je poznato, hrvatski proizvođači namještaja i danas surađuju s tvrtkama iz te grupacije te bi se s tim potezom, uvjeren je, situacija domaćih namještajaca mogla i poboljšati.

Zdravko Jelčić, predsjednik uprave požeškog Spin Valisa, koji je dosad zanemarivo surađivao s Kikom, u to baš i ne vjeruje. Promjena vlasništva teško će ići u korist domaćih proizvođača jer ni vlastita država ne prepoznaje njihove potencijale i nisu konkurentni. Spin Valis, na sreću, ima dobru suradnju s moćnim njemačkim trgovcima poput Lutza, koji je preuzeo slovensku Lesninu, kaže Jelčić.

Vaga Kinezima

No, nedavni sastanak 56 hrvatskih namještajaca s predstavnicima Ikee potvrdio je kako je za potencijalnu suradnju sa strancima najveća barijera cijena. Ona bi, prema Ikei, morala biti i 20% niža pa nije čudno što se Šveđani okreću Poljskoj i Dalekom istoku.

– Okrupnjavanje Steinhoffa nije pak odupiranje Ikei, nego više posljedica globalizacije u kojoj, kad se govori o namještaju, glavnu riječ imaju Kinezi, koji svijetu više ne prodaju smeće, nego dobar namještaj po solidnoj cijeni – kaže direktor Hrvatskog drvnog klastera Marijan Kavran. Austrijska je javnost nezadovoljna prodajom svog “obiteljskog srebra”. No činjenica je da biznisu koji su prije 105 godina osnovale obitelji Leiner i Koch posljednjih godina nisu cvjetale ruže. Samo u Hrvatskoj, prema podacima Fine, Kika je uprihodila 242 milijuna kuna u 2012., 2,6 milijuna kuna manje nego godinu prije te je ostvarila gubitak od 16,6 milijuna kuna. Kao i grupa Kika-Leiner, i Steinhoff je razvijen na temeljima obiteljskog biznisa. Uz “core” biznis prodaje namještaja, u svom vlasništvu ima i šume te proizvodi i drvnu sirovinu i namještaj koji plasira u više od 2000 trgovina u svijetu. Ukupni prihodi tvrtke lani su bili 10 milijardi eura.

Komentara 2

PA
parasa
09:09 10.12.2013.

KIKA zadnji "ramš" - Ima ih po čitavoj Evropi, prodaju samo robu koja se proizvodi u Indiji za bagatelu (satnica 0,05 centi) a namještaj u Kini i sličnim zemljama. Tržište stvarno za "najsiromašnije od već siromašniji" pa eto i nas u Hrvatskoj su pronjušili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije