Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prodaja namještaja

Najveći dio asortimana u Ikeu stiže iz Poljske

IKEA
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/10
30.07.2014.
u 12:32

Na dan otvaranja Ikee neće biti posebnih pogodnosti jer su cijene već povoljne

Ikea je predstavila katalog koji, kako je i očekivano, nudi velik asortiman proizvoda po povoljnim cijenama. Prema obećanjima iz Ikee, polovica proizvoda imat će 50 posto nižu cijenu od one u Grazu. Jednostavni dvosjed može se naći već za oko 500 kuna, stolići od 50 kuna, veće ogledalo za 40 kuna, razne lampe za manje od 100 kuna...

Lesnina vodi

Ikea je danas dobila uporabnu dozvolu, a kupcima vrata otvara 21. kolovoza. I dok kupci iz zemlje i regije jedva čekaju otvaranje, pojedinim konkurentima na tržištu već je dulje vrijeme jasno da opstanka nema. Zato se, primjerice, zatvara Kika na sve četiri lokacije u zemlji, zbog čega trenutačno nudi i akcije od 50 do 70 posto, a u te prostore useljava Emmezeta, potvrđuje nam predsjednik uprave Emmezete Slobodan Školnik. Kika i Emmezeta imaju istog vlasnika – Steinhoffa koji je, iza Ikee, najveći igrač na svjetskom tržištu. Procjena Steinhoffa bila je da Emmezeta ima više šanse na hrvatskom tržištu sudeći prema potrebama hrvatskih potrošača. Ne slučajno, u Kikinim prostorima na Žitnjaku Emmezeta će otvoriti vrata nekoliko dana prije otvaranja Ikee. Kod nas sada vodeću poziciju ima Lesnina, a uz nju još su dva lanca – Prima te Harvey Norman, koji uz namještaj, isto kao i Emmezeta, nudi elektroničke proizvode i bijelu tehniku, u čemu i vide prednost pred konkurencijom.

U ponudi i domaća roba?

I dok Ikea tek pregovara s domaćim proizvođačima namještaja, Emmezeta ih je već nekoliko uvrstila u svoj asortiman. Zdravko Jelčić, predsjednik hrvatskih drvoprerađivača pri HGK, potvrdio nam je da su pregovori s Ikeom u tijeku i da se nadaju da će taj lanac naći mjesta i za hrvatske proizvode. Iz Ikee ponavljaju odgovor – traže se konkurentne cijene. A njih domaći proizvođači uza sve namete i porezna opterećenja teško mogu dostići. Najveći je dio u Ikeinu asortimanu iz Poljske. Ikea za otvaranja neće odobravati popuste jer im to nije praksa, kao ni popuste za gotovinu, što naši drugi lanci vole prakticirati. Prvi katalog Ikee na hrvatskom jeziku distribuirat će se od 1. kolovoza, a dostavom na kućna vrata dobit će ga oko 500.000 kućanstava udaljena do sat vremena vožnje od robne kuće.

>> Prva Ikea u Hrvatskoj otvara se 21. kolovoza u 10 sati

Komentara 1

NA
narod1
17:29 30.07.2014.

Možda će i naši nesposobni biznismeni shvatiti da dizajner koji za Ikeu napravi moderan namještaj može isto to napaviti i za njih. Strojeve imaju, drvo im je pred nosom. Još dvadesetak godina i dosjetit će se i oni toga. Dotadtad narode strpite se i trk u Ikeu kad nismo za bolje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije