navigacija Kompanije i tržišta 4
PREUZIMANJE 76,53 % UDJELA

Najveća akvizicija domaćeg telekoma dosad: HT od Mađara kupio Crnogorski Telekom za 123,5 milijuna eura

Inače, Crnogorski Telekom najveća je telekomunikacijska kompanija u Crnoj Gori koja pruža kompletan spektar fiksnih i mobilnih telekomunikacijskih usluga

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatski telekom kupio je Crnogorski telekom za 123,5 milijuna eura. Radi se o najvećoj akviziciji HT-a do sada odnosno o prvom velikom koraku u strategiji širenja HT-a i pozicioniranju kao vodećeg telekom igrača u regiji. HT je, naime, danas potpisao ugovor s Magyar Telekomom o kupnji 76,53 posto udjela u društvu Crnogorski telekom, a zaključenje transakcije očekuje se do kraja siječnja 2017. godine. Budući da se radi o transakciji unutar grupe Deutsche Telekom ne treba posebna dozvola crnogorske agencije za tržišno natjecanje. Naime, radi se o dvije neovisne kompanije s istim većinskim vlasnikom, koje su izlistane na burzi i imaju manjinske dioničare, a poslovni potezi neovisni su o većinskom vlasniku.

Dobar posao u Crnoj Gori

Kako kažu u HT-u, ta akvizicija omogućit će izlazak na crnogorsko tržište HT-u, dobavljačima HT-a te drugim kompanijama iz HT grupe, čime se stvaraju pretpostavke i promovira izvoz hrvatskih roba i usluga u Crnu Goru. Pri tome će širenje, s obzirom na to da HT izravno i neizravno generira više od tri posto domaćeg BDP-a, u konačnici imati pozitivan učinak na ekonomsku aktivnost, zaposlenost i prihode države od poreza u Hrvatskoj. Usto, dionica HT-a, smatraju u HT-u, osnovica je razvoja malog dioničarstva u Hrvatskoj, a regionalna akvizicija stvara novu vrijednost za HT i njegove dioničare. U HT-u očekuju da će transakcija imati dobar učinak na poslovanje i rezultate HT-a.

Inače, Crnogorski telekom najveća je telekomunikacijska kompanija u Crnoj Gori koja pruža kompletan spektar fiksnih i mobilnih telekomunikacijskih usluga. U prvih devet mjeseci 2016. ostvareni su prihodi u iznosu od 69,4 milijuna eura, dok je EBITDA iznosio 24 milijuna eura. Kada se radi o mobilnoj mreži, potkraj trećeg tromjesečja imali su 368,6 tisuća mobilnih korisnika i bili drugi igrač na tržištu s 32 posto korisničke baze u mobilnoj telefoniji, gdje su im najveći konkurenti Telenor i M:Tel, no Crnogorski telekom je na nedavnoj aukciji kupio značajan dio radiofrekvencijskog spektra, za razliku od prvog konkurenta Telenora koji to nije učinio, te će to sada omogućiti superiornu pokrivenost 4G signalom i najveće brzine prijenosa podataka, kažu u HT-u. Sa 140.300 korisnika u fiksnoj telefoniji, Crnogorski telekom je apsolutni tržišni lider s 93,6-postotnim udjelom na tržištu fiksne telefonije. Potkraj 2015. u kompaniji je radilo 588 zaposlenika.

Burza skočila

HT grupa već je prisutna u regiji sa svojom članicom, IT tvrtkom Combis koja je vrlo uspješna u poslovanju u regiji, gdje i ostvaruje gotovo 11 posto udjela u svojim ukupnim prihodima. A kako kažu u HT-u, nastavit će pratiti tržište u regiji i pokušati iskoristiti sve prilike. Naime, regionalno širenje jedna je od najvažnijih sastavnica strategije HT-a. Burza je danas, očekivano, pozitivno reagirala na potez HT-a u Crnoj Gori, pri čemu je Crobex porastao oko 1 posto, na najviše razine u zadnjih šest godina, a cijena dionice HT-a je do kraja dana bila je u plusu 4,68 posto, u jednom trenutku dosegnula je 180 kuna – najvišu razinu od rujna 2013., piše Hina. Istodobno cijena dionica Crnogorskog telekoma lagano je porasla na 2,91 euro.     

U regiji ima prostora za širenje i kupnju telekom biznisa

Kada se radi o regiji i telekom tržištu, još nema velikog privatizacijskog vala kada se radi o državnim telekomima koji su mahom najjači na svojim tržištima, premda je bila nekolicina pokušaja. Dakle, najjači telekomi u smislu broja korisnika i prihoda su mahom državni, tako u Sloveniji, Srbiji, BiH koja ima tri nacionalna telekoma. Mjesta za kupnju ima jer se očekuje da će kad-tad bar djelomično privatizirati telekom kompanije. Pokušaja je već i bilo, no na koncu države su se povlačile iz daljnjih procesa. HT je inače prisutan u HT Mostaru gdje ima manjinski udio. Dok Vip postoji u Srbiji, Makedoniji i Sloveniji. Valja naglasiti da je Vipnet, za razliku od HT-a koji je samostalno izlistan na burzi, u stopostotnom vlasništvu Telekom Austrije te hrvatski Vipnet funkcionira kao klaster zajedno s makedonskim.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (23 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

42
Registracija
 • nemanatrag nemanatrag

  10.01.2017 u 11:04h

  HT je hrvatski koliko i eskimski..
  25 83% 5
 • kupatilo kupatilo

  10.01.2017 u 11:14h

  Sta mi imamo sa Telekomon kadje to Njemacko i kakve veze ima drzava stim.Nije mogla ocuvat nas a sadce kupit kao Crnogorski.
  15 68% 7
 • TAJSAM

  10.01.2017 u 11:16h

  HT je našim novcem kupio novu igračku. odnosno novcem kojim smo preplatili sve neše telefone i mobitelske račune koji su bili puno veći nego je to potrebno, odnosno bili smo opljačkani a oni su kao ostvarili dobit i sad se proširuju. pozdrav dobrim ljudima
  12 71% 5
 • kritičar_2 kritičar_2

  10.01.2017 u 23:30h

  Hrvatski narod opljačkan, kroz skupu i lošu uslugu,dobit prebačena u Mađarsku po nalogu Nijemaca.
  1 50% 1
 • ivan.skoko ivan.skoko

  10.01.2017 u 21:37h

  Evo link na vlasnicku strukturu HT-a http://www.t.ht.hr/o-nama/vlasnicka-struktura/
  0 0% 1
 • svud svud

  10.01.2017 u 17:31h

  Kreetanje dionica: DT pocetkom 2008 bila 15 EUR kriza hipotekatnih kredita i pad ispod 8 EUR i nakon toga oporavak na preko 16 EUR. HT pocetkom 2008 bio cca 350 HRK i nakon toga pad na danasnjih 170 HRK (bila dionica ispod 140 HRK prosle godine). Dok centrala raste HT je limitirana poslovna organizacija ciji su mali dionicari izgubili pola vrijednosti. HT bi trebalo preimenovati u DT Kroatien.
  0 0% 1
Pregledaj sve komentare