Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Naftaši će u Hrvatskoj cijene benzina određivati samostalno

Ilustracija
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
12.11.2013.
u 10:37

Ministarstvo gospodarstva u hitnu proceduru koncem mjeseca planira uputiti novi zakon o tržištu nafte i naftnih derivata kojim se uvodi slobodno formiranje cijena

Praksa utvrđivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata svaka dva tjedna u Hrvatskoj uskoro odlazi u povijest, piše Poslovni dnevnik.

Ministarstvo gospodarstva u hitnu proceduru koncem mjeseca planira uputiti novi zakon o tržištu nafte i naftnih derivata kojim se uvodi slobodno formiranje cijena. Dosadašnja formula utvrđivanja cijena bila je temeljena na cijeni naftnih derivata na tržištu Mediterana, deviznom tečaju, premiji energetskog subjekta te naknadi i porezima, a ubuduće se ona prepušta samim tvrtkama.

Taj potez Ministarstva gospodarstva dugo je očekivan među kompanijama iz ove djelatnosti, a stručnjaci procjenjuju da neće pokrenuti veće cjenovne promjene, dok će dugoročno, uvjeravaju, imati pozitivne efekte. "Na stupnju liberalizacije tržišta koji je u Hrvatskoj dosegnut ukidanje formule za najviše maloprodajne cijene naftnih derivata ne predstavlja nikakvo iznenađenje. Ne vjerujem da će time doći i do nekih većih promjena cijena, to je više proceduralna promjena", komentirao je Branko Poljak, direktor veleprodaje Crodux derivata.

I Nikolaj Ivčikov iz Lukoila ima samo pozitivne ocjene ovog poteza, na koji se, ističe, računalo s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. – Taj će korak definitivno biti poticajan za daljnji razvoj slobodnog tržišta i kada zaživi primjena novog zakona ojačat će se nova ulaganja u Hrvatskoj, što će pridonijeti dugoročnom razvoju gospodarstva zemlje – ocjenjuje Ivčikov. To će, kaže član uprave Petrola Jozo Kalem, značiti da Hrvatska nije zatvoreno tržište, a da će se slobodno formiranje cijena pozitivno odraziti na konkurenciju, dovoljno je pogledati što se dogodilo s HEP-om i cijenama električne energije. Borba za tržište uvijek je zdrava i siguran sam, dodaje Kalem, da će vidno oživjeti ponude na pumpama i imati ukupno pozitivan eho. Kratkoročno je moguće, kažu ljudi iz struke, da na prometnijim pravcima i autocestama cijene goriva budu nešto više, no i iz Ministarstva gospodarstva umiruju porukama da će konkurencija i utakmica među distributerima ipak prevladati. – Dugoročno očekujemo povoljne utjecaje na formiranje cijena sukladno pozitivnoj praksi ostalih zemalja EU – naglašava pomoćnica ministra gospodarstva Jelena Zrinski Berger.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
10:59 12.11.2013.

To ce dovesti do povecanja cijena opcenito ali dovesti ce i do toga da ce se cijene mijenjati nekoliko puta dnevno ovisno o potraznji (na primjer ujutro, navecer, vikendom i za vrijeme praznika - kao sto je recimo u Njemackoj). Nije dobro!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije