Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za 25% u godinu dana

Nafta opet pala ispod 50 dolara po barelu

nafta
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
28.06.2016.
u 07:00

Niže cijene mogle bi i potrajati jer je i proizvodnja nafte povećana, što ponovo stvara brigu o efikasnosti poslovanja cijele industrije

Naftna industrija uspjela je tek nakratko odahnuti kada je cijena crnog zlata premašila 50 dolara po barelu, a sada se opet vraća brigama o efikasnosti poslovanja. Brexit je srušio cijenu nafte na 47,6 dolara po barelu kada se promatra Brent indeks i time je od petka izgubila više od pet posto vrijednosti.

Za usporedbu, lani se u ovo vrijeme nafta prodavala po cijeni od 62 dolara po barelu pa je u godinu dana izgubljeno oko 25 posto vrijednosti. U kontekstu povećanja proizvodnje nafte ovo bi smanjenje cijene moglo biti prilično dugotrajno. Cijena nafte pada zajedno s burzama jer obje sugeriraju manje investicija i usporeniji rast. A burze je vijest o referendumu doslovno slomila. Samo kroz tri burzovna indeksa izgubljeno je više od 817 milijardi eura.

Kroz S&P 500 indeks izgubljeno je 713 milijardi dolara vrijednosti. Njega čine tvrtke koje imaju tržišnu vrijednost veću od 5,5 milijardi dolara. Europska tržišta su manja pa su gubila i manje iznose, ali najveće njemačke tvrtke koje su sastavnice indeksa DAX izgubile su 95 milijardi eura vrijednosti do ponedjeljka, a londonski indeks FTSE100 izbrisao je 89 milijardi funti vrijednosti.

>>Cijene nafte pale najviše od siječnja

Komentara 3

HR
hromcan
08:42 28.06.2016.

A koliko je nafta kod nas na pumpama?

PA
paleontolog
08:27 28.06.2016.

Kod nas je opet poskupila!

BJ
Bjelovar112
11:23 28.06.2016.

Banda nasa ne snizava cijenu koji je razlog tome ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije