Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaće saće

Na tržištu 5000 tona meda bez nadzora

Pčelarstvo
Davor Puklavec/PIXSELL
03.09.2014.
u 08:00

Procjene su da se čak 60% pčelarskog tržišta u Hrvatskoj, vrijednog oko 240 milijuna kuna, odvija u sivoj ekonomiji.

Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i laboratorij Intertek Food Sercice iz Bremena potpisali su ugovor o suradnji, kojim ih je Ministarstvo poljoprivrede ovlastilo za kontrolu meda na hrvatskom tržištu.

Ugovor radi bolje zaštite potrošača potpisan je temeljem dvogodišnjih nastojanja Koordinacije tvrtki iz pčelarske proizvodnje, prerade i trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca da se u nas riješe veliki problemi s patvorenim medom i proizvodima od meda, kojih se sastav može utvrditi jedino međunarodno priznatom C13 izotopnom analizom, za kakvu hrvatski laboratoriji nisu osposobljeni, kaže pčelar Ivan Bračić iz HUP-a.

Procjene su da se čak 60% pčelarskog tržišta u Hrvatskoj, vrijednog oko 240 milijuna kuna, odvija u sivoj ekonomiji. Bez kontrole se prometuje sa 3500 do 5000 tona meda, s oko 100 tona satnih osnova, 80% veterinarskih lijekova za pčele te na stotine tisuća litara medica, rogačica i sličnih pića.

>> Na odmorištima uz A1 carinici oduzeli 195 kila sira te med i gljive!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije