Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekordna sezona

Na splitskoj rivijeri veselje: nadmašili Kvarner, a ugostili i petinu svih Engleza

02.06.2015., Cakovec - Ministar Darko Lorencin i gradonacelnik Stjepan Kovac otvorili najsuvremenije mini golf igraliste u Hrvatskoj. Mini golf teren nalazi se kod Gradskih bazena Marija Ruzic, pokriven umjetnom travom, okruzen raslinjem te je osvijetljen
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
09.10.2015.
u 09:30

Sezona bi mogla biti rekordna po svim parametrima, očekuje se prihod od 8 milijardi eura

Turističkih je noćenja na Jadranu i u Zagrebu u devet mjeseci ostvareno više nego cijele prošle godine. Gostiju je u tom razdoblju bilo 13 milijuna i čak milijun više nego lani, a devetomjesečno razdoblje okončano je s 75,6 milijuna noćenja i plusom od pet milijuna. Odlično je prošao i rujan. Izbjeglička rijeka koja se počela slijevati sredinom tog mjeseca dosad očito ni na koji način nije okrznula hrvatski turistički imidž. Štoviše, dok je svih devet mjeseci nadmašilo lanjski rezultat za sedam, osam posto, sam je rujan s 1,6 milijuna turista i 9,6 milijuna noćenja bio čak deset posto bolji nego lani.

Opet u Splitu

Domaći gosti, čiji povratak obilježava sezonu, svoju su treću poziciju zadržali i u tom mjesecu. Na moru ih je od početka godine bilo gotovo 1,2 milijuna, u rujnu nešto više od sto tisuća, a brojniji su nego lani iznenađujućih devet posto.

Prezadovoljni ministar turizma Darko Lorencin rezultate je opet predstavljao na splitskom području, a na konferenciji za novinare u Splitu napokon je bio i direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella. U dvije slične prethodne prigode bio je, naime, preskočen.

Sad je to bilo kako i pristoji, a ovaj put su mi dali priliku i da govorim. I to je u redu. Jedina stranka svima nama mora biti turizam – komentira Stella aludirajući na činjenicu da je on u HDZ-u, a Lorencin ideesovac. – Osim toga, ničiji se rezultati ne smiju zanemarivati, a upravo se Splitsko-dalmatinska županija ima čime pohvaliti. Imamo najbrži rast noćenja, a ove smo godine Kvarner, koji smo tek lani prvi put u povijesti Hrvatske uspjeli sustići, prestigli za više od milijun noćenja. Jako je vrijedan i podatak da nam je broj turista iz Britanije porastao čak 39 posto. Više od petine svih Britanaca odmaralo se kod nas, a upravo su ti gosti potvrda da kvaliteta u destinaciji raste – kaže Stella.

Uspjeh svih ljudi

Kvarnerski su domaćini, inače, za proteklih devet mjeseci uknjižili 12,7 milijuna noćenja, a splitsko-dalmatinski 14,1 milijun. Istra s 23 milijuna noćenja ostaje do daljnjeg nedostižna i jednima i drugima.

Ministar Lorencin smatra da je sezona uspjeh “svih ljudi koji čine naš turizam, hotelskih kuća, obiteljskog smještaja, malih i obiteljskih hotela, turističkih agencija i turističkih zajednica” te da su ovogodišnji rezultati fantastični. Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić posebno apostrofira rujanske pluseve.

– Očito je da se turistička sezona produljuje i rujan sve više ulazi u glavni dio sezone –kaže Ivičić, kojemu je to potvrda da projekt “Hrvatska 365” daje rezultata.

Sezona 2015. uistinu se razlikuje od prethodnih, koje su također bile rekordne po broju noćenja i gostiju. Ova bi, naime, napokon mogla donijeti i rekordne devizne prihode od osam milijardi eura.

>> Lorencin: Idući film o Bondu možda će se snimati kod nas

Komentara 2

Avatar nijeminišta
nijeminišta
09:47 09.10.2015.

"Više od petine svih Britanaca odmaralo se kod nas" - britanaca ima 65 milijuna. znači da ih je kod nas došlo 13 milijuna??? netko je ovdje malo napušen...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije