Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sirija

Na naftna polja koja je napustila Ina uskoro će doći Rusi ili Kinezi

'A handout picture released by Local coordination Committees in Syria (LCC Syria) on February 22, 2012 shows fire on the roof of a building in the Baba Amr neighborhoud of the flashpoint city of Homs,
Foto: '-'
1/3
Autori: Gojko Drljača, Hassan Haidar Diab
02.03.2012.
u 22:00

Predsjednik Nadzornog odbora Davor Štern ne skriva ljutnju zbog ishitrenog poteza, odnosno napuštanja naftnih polja u Siriji, koja su bila najvrednije što je Ina imala.

Svaka pobjeda sirijskog diktatora Assada udaljava Inu od mogućnosti da u razumnom roku vrati pod svoje upravljanje nalazišta nafte i plina u Siriji. Assad slama otpor u žarištu pokreta otpora, Homsu, te se čini da bi mogao ostati dulje na vlasti nego što to očekuju neki europski političari, a s druge strane, Sirija nije prihvatila Inino pravno obrazloženje prekida suradnje nakon odluke hrvatske Vlade o uvođenju sankcija Siriji. Ina se, naime, pozvala na višu silu.

Duga pravna bitka

Iz krugova bliskih NO-u Ine doznali smo da višu silu kao obrazloženje moraju prihvatiti obje strane, a ako jedna to odbije, onda ima pravo raskinuti ugovor. Ukratko, Inu u slučaju Assadova ostanka u najmanju ruku čeka vrlo duga i vrlo neizvjesna pravna bitka za 20 milijardi dolara vrijedna nalazišta.

Predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern nije skrivao ljutnju zbog informacija koje je u jednim novinama plasirala mađarska strana, a prema kojima je pripremao prodaju sirijskih naftnih polja Rusima.

– Uvijek sam bio za akvizicije, a ne za prodaju – rekao je Štern te objasnio kako je on predlagao pravno puno oprezniji i složeniji izlazak Ine iz Sirije nego onaj koji se pozvao na višu silu kao pravnu osnovu za nepoštovanje ugovornih obveza. Štern je podsjetio da je upravo MOL u trenutku kad je Ina bila u najvećim problemima ponudio samo 200 milijuna dolara za polovicu Inina udjela u sirijskim poljima vrijednim, ponovimo, 20 milijardi dolara.

– Polja u Siriji svakako su najvrednija imovina koju je Ina ikad imala i koju će ikada imati u inozemstvu te je izlazak iz Sirije zbog sankcija koje su se morale dogoditi trebalo pripremiti puno pažljivije – objasnio je Štern. Nije želio reći znači li to da je predlagao mogućnost da Ina na upravljanju poljima u Siriji možda ostavi neku rusku ili kinesku kompaniju.

Za sirijsku stranu hrvatska naftna kompanija Ina već je stvar prošlosti, kazao je za Večernji list predsjednik saveza privredne komore Sirije i savjetnik ministra gospodarstva Mohamed al-Kshto te istaknuo da je Sirija pri samom kraju pregovora s kineskom naftnom kompanijom CNPC i ruskom naftnom kompanijom Tatneft koje bi trebale nastaviti rad gdje je stala Ina prije nego što je napustila zemlju.

Ucjene neprihvatljive

– Samo su otišli, a Sirija ne može prihvatiti nikakve ucjene. Na žalost, Ina je ovaj put odigrala na jako krivu kartu vjerujući da će pasti režim Bashara al-Assada. Nakon što su naše vojne snage uništile zadnje uporište pobunjenika u Homsu, cijeli se svijet uvjerio da predsjednik Assad ostaje na vlasti – objasnio je Al-Kshto naglasivši da Sirijci nikada više neće pružiti ruku onima koji su im okrenuli leđa, i to u trenucima kada im je najteže, a, na žalost, i Ina je među njima.

Na naš upit znači li to da se Ina više nikada neće vratiti u Siriju, odgovorio je:

– Sve sam vam rekao pa sami procijenite!

Komentara 275

DU
Dugopamti
11:29 05.03.2012.

Dakle Rusi i Kinezi se brinu za svoj profit a za drugo ih nije briga. To je racionalno svojstvo svake velike sile makar to ne mora biti i humano.

BA
bamby
12:12 05.03.2012.

...odgovorne odmah u bajbuk,pa makar to bio i premijer

WO
wolf1
15:34 05.03.2012.

05.02.2012.. upravo info da Rusija , tj. Gazprom preuzima nalazista od Ine u Siriji... i kako sam vec komentirao ovdje , ona izvedenica od prezimena Ministrice Mvpei dobila je punu smisao rijeci.. \"Pusionicari \" , i ona ..i Vlada !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije