Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija Burze

Morat će se točno znati za koga se nude financijski proizvodi

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/7
06.10.2016.
u 16:35

Upozoreno je da će institucije biti pod nadzorom Hanfe, a istaknuto je i da niske kamate na obveznice nisu dobre za mirovinske fondove

Oko 450 sudionika okupilo se na dvodnevnoj konferenciji Zagrebačke burze i mirovinskih fondova u Poreču, na kojoj su glavne teme novi proizvodi burze kao što je financiranje malih i srednjih tvrtki te startupa, neizvjesnost budućih mirovina zbog demografskih problema, ali i niskih kamata koje nanose štetu cijeloj financijskoj industriji…

Niske kamate na obveznice nisu dobre za mirovinske fondove, upozorio je predsjednik Hanfe Petar Pierre Matek. – Naši fondovi puno ulažu u obveznice i moraju se pripremiti za budućnost. Niske kamate mogu dovesti do manjih prinosa – rekao je Matek. Naknade mirovinskih fondova iduće će se godine opet smanjiti s 0,41 posto na 0,38 posto od godišnje imovine. 

Uskoro na tržištu slijedi prilagodba direktivi MIFID 2 prema kojoj će u prvom planu biti nadzor proizvoda koji nude financijske institucije. Sada je često slučaj da proizvode s tržišta kapitala nude institucije pod nadzorom HNB-a, a na što Hanfa ne može utjecati. Sada će se morati znati kako će se proizvod distribuirati i koja je ciljana skupina.

Najbolji odnosi s ulagačima Učestali gost konferencija burzi Uto Baader, vlasnik i konzultant Baader banke, upozorio je na politiku središnjih banaka koje žele potaknuti inflaciju na tržištu, što im i ne uspijeva pretjerano jer najveći utjecaj na cijene, kažu, imaju energenti, a posebno cijena nafte, čije je kretanje teško predvidjeti. Zato Baader smatra da će se od ECB-a ciljana inflacija od dva posto postići tek kada poraste i cijena nafte.

Upozorio je i da novac koji kreiraju središnje banke ne dolazi do realne ekonomije, pa od ECB-ove politike profitiraju samo državni proračuni. Baader je zaključio da rast duga javnog sektora više ne prati jak gospodarski rast. – Upitno je hoće li ga potaknuti i rast kineskog gospodarstva kroz najavljene velike projekte. Treba biti jako oprezan s brojkama koje objavljuju službene kineske vlasti – tvrdi Baader, koji je proveo i blic anketu među sudionicima i njihovim očekivanjima oko mogućeg izlaska još koje zemlje iz EU, nakon Velike Britanije.

Njih gotovo 54 posto reklo je da se to neće dogoditi. Zagrebačka burza i Poslovni dnevnik uručili su nagrade tvrtkama za najbolje odnose s investitorima. Prvu je dobila Atlantic grupa, drugu Tankerska Next Generation, a treću Ericsson Nikola Tesla.

>> Atlantic Grupa ponovno najtransparentnija kompanija na tržištu kapitala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije