Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvonimir Mršić:

Moramo misliti o izlasku iz krize, a ne tko će dobiti izbore

Mršić
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Autor
Gojko Drljača
09.11.2013.
u 17:00


Rezultati Podravke pokazuju povećanje efikasnosti u svim segmentima

O rezultatima poslovanja i stanju u gospodarstvu razgovaramo s predsjednikom uprave koprivničke Podravke Zvonimirom Mršićem.

Kako tumačiti zadnje rezultate Podravke? Bilo je u medijima skeptičnih tonova.

Rezultati poslovanja pokazuju povećanje efikasnosti u svim segmentima. Uspoređujući se s drugima, ostvarili smo rast EBITDA (zarada prije kamata i amortizacije) od 11 posto, jedan od najvećih, a da nam je neto dobit veća 55 posto. Osim toga, iako je prodaja manja, ostvarili smo veću bruto dobit i znatno popravili bruto maržu, posebice u prehrambenoj diviziji. To pokazuje da uspješno upravljamo troškovima u kompaniji i da niz mjera i projekata koje provodimo daju rezultate u efikasnosti i profitabilnosti. Najznačajniji negativni efekt na rezultat daju programi koje deinvestiramo i smanjivanje cijena lijekova, dok asortiman koji ostaje pokazuje ili rast profitabilnosti ili rast prodaje na nekim tržištima ili oboje. Mislim da smo pokazali odlučnost u donošenju odluka i konzistentnost u njihovu provođenju. Izostao je očekivani rast prodaje, što zbog situacije na našim najvažnijim tržištima, što zbog ukidanja nekih proizvoda, što zbog predstečajnih nagodbi i stečajeva. Uspoređujući se s drugima i situacijom na tržištu, možemo biti zadovoljni, posebice što će se efekti nakon pune godine vidjeti tek u idućem razdoblju. Nemojmo zanemariti i da smo u marketing uložili 6 posto više nego prošle godine, što stvara pretpostavke mogućeg budućeg rasta.

U kojoj je fazi restrukturiranje Podravke? Hoće li biti daljnjeg smanjivanja broja zaposlenih uz inzistiranje na povećanju učinkovitosti proizvodnje i novog dezinvestiranja u pojedinim segmentima?

Restrukturiranje ne znači samo deinvestiranje nego i promjenu procesa unutar kompanije. Iako se godinama devastirao rezultat, nije bilo spremnosti ni hrabrosti da se donese odluka o deinvestiranju pića. Moj tim uz potporu Nadzornog odbora spremno je prihvatio tu odgovornost. Osim toga, donijeli smo odluku o zatvaranju Ital icea te prodaju pekarskog biznisa. Procesi se odvijaju planiranom dinamikom. Deinvestiranje naravno znači i smanjivanje broja zaposlenih, a osim toga, provodimo projekt administrativne efikasnosti koji uvelike mijenja procese unutar kompanije i podiže razinu efikasnosti. Restrukturiranje ili povećavanje efikasnosti poslovanja nije niti će biti ikada završen proces. Cilj nam je da u sljedećem periodu završimo započete projekte kako bismo mogli planirati buduće aktivnosti na približavanju Peer grupi.

Razvoj je moguć jedino ako budemo jednako dobri ili bolji od najboljih

Zvonimir Mršić

Koja su tri Podravkina proizvoda u ovoj godini najugodnije iznenadila? Koje je najneugodnije iznenađenje?

Teško je odgovoriti na to pitanje jer je različita pozicija naših proizvoda na različitim tržištima. Ohrabruje nas da smo na tržištima koja su u padu, kao što je primjerice hrvatsko, sačuvali ili povećali naš udio na tržištu u ključnim kategorijama. Osim toga, raste nam prodaja u Europskoj uniji i Rusiji, i to našeg najvažnijeg brenda Vegete. Nakon niza godina znatno raste prodaja Vegete u Poljskoj i Rusiji, primjerice. Neugodno su nas ponovno iznenadila pića koja i ove godine bilježe pad prodaje, stoga nam je i važno da proces deinvestiranja završimo kako smo planirali.

Na kojim inozemnim tržištima vidite najveće potencijale?

Za svaku grupu tržišta imamo specifično definirana očekivanja. Na nekim tržištima očekujemo rast prodaje i profitabilnosti, na nekima više profitabilnosti, a na nekima da zaštitimo poziciju koju imamo. Tržište od kojeg očekujemo rast je Rusija, odnosno CIS.

Kakva će biti 2014.?

Podravka djeluje na više tržišta pa će i situacija na njima biti bitno različita. Na domaćem tržištu očekujemo bolju situaciju nego ove godine. Vjerujemo da je sljedeće godine početak izlaska Hrvatske iz krize, što prije može značiti da više neće biti pada nego da očekujemo spektakularan rast, ali i promjena trenda je izuzetno važna. S druge, pak, strane regija će i dalje biti u stagnaciji ili krizi, zbog toga sada, kad smo u procesu planiranja za sljedeću godinu, nastojimo više resursa alocirati na tržišta za koja očekujemo da će rasti iduće godine. Sljedeća godina bit će za nas izazovnija od ove, ali uvjeren sam da je moj tim u Podravki spreman prihvatiti taj izazov i priliku koja će nam biti pružena. Vremena i prilika za uspjeh sve je manje.

Trpi li vaš osobni imidž u Koprivnici zbog toga jer kao menadžer morate zadovoljiti dioničare? Imate li ikakve šanse ponovno dobiti izbore u Koprivnici ili, možda, Hrvatskoj ako se vratite u politiku za, recimo, pet godina?

Uspješna Podravka u interesu je svih, i radnika, i dioničara, i lokalne zajednice, i države. Živimo u apsurdnoj situaciji da bi svi željeli reforme, ali nitko ne bi želio da se odnose na njih, svi govore o potrebi restrukturiranja, a kad se to radi, onda se svi čude jer se vuku nepopularni potezi. Moramo se odlučiti što želimo! Razvoj, napredak ili status quo, a to znači nazadovanje. Živimo u globalnom vremenu pa uvjeti života i rada trebaju biti globalno kompetitivni. Razvoj je moguć jedino ako budemo jednako dobri ili bolji od najboljih. Da bismo to postali, moramo biti dovoljno odvažni i gledati naprijed te donositi odluke koje će nailaziti i na nerazumijevanje i neodobravanje, i zbog čega će trpjeti imidž. Danas trebamo razmišljati kako pokrenuti, potaknuti i dati svoj doprinos izvlačenju države i gospodarstva iz krize, a ne tko će dobiti izbore. Vlada radi izuzetno težak posao u izuzetno teškim uvjetima i svatko od nas trebao bi se zapitati koja je moja uloga i na koji način mogu pomoći. Opterećeni smo time tko je na vlasti ili u Vladi. Hajdemo malo misliti o Hrvatskoj. Nije vrijeme za razmišljanje o tome tko će dobiti sljedeće izbore, nego hoćemo li se i kada iz zemlje u krizi prometnuti u prosperitetnu zemlju. Podravka daje svoj doprinos pokretanju razvojnog ciklusa Hrvatske i svjesni smo da se od Podravke puno očekuje. Potpuno sam posvećen i predan cilju “uspješna Podravka” i ne razmišljam o povratku u politiku.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar gladnijura
gladnijura
18:08 09.11.2013.

Rješenje problema je jedino ponovno osvojiti izbore. To vrijedi i za HDZ i SDP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije