Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol

'Mora se nastaviti s modernizacijom sisačke rafinerije'

sisak
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
17.01.2015.
u 19:58

Mr. sc. Ivan Medarac dipl. ing., nekadašnji direktor energetskog sektora INE, istaknuo je kako radnici trebaju ustrajati u svojim zahtjevima

Sudionici okruglog stola o budućnosti Rafinerije nafte Sisak složili su se kako treba nastaviti modernizaciju pogona.

 - Budući je riječ o strateškom postrojenju kao i o budućnosti Grada Siska, nužna je javna rasprava o  budućnosti sisačke rafinerije kako bi se u što skorijem roku provela modernizacija i osigurao kontinuitet proizvodnje te podigla razina zaštite okoliša, poručila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (HSS)  koja je organizirala okrugli stol.

Mr. sc. Ivan Medarac dipl. ing., nekadašnji direktor energetskog sektora INE, istaknuo je kako radnici trebaju ustrajati u svojim zahtjevima. „Treba preispitati odnos i ugovore između vlade tj. INA-e i MOL-a. Rješenje postoji, ali nije jednostavno. Svakako je potrebna modernizacija“ rekao je Medarac i napomenuo kako je potrebna detaljna analiza kako bi se ponudilo najbolje rješenje za daljnji rad rafinerije te je pozvao na raskidanje ugovora s MOL-om.

 - Ministarstvo bi trebalo hitno raskinuti ugovor s MOL-om i koncesije za istraživanja i eksploataciju domaće nafte vratiti Ini. U takvom integriranom pristupu sisačka Rafinerija predstavlja važnu kariku tehnološkog lanca, jer jedina prerađuje domaću naftu. To je strateški nacionalni interes, koji je sisačka Rafinerija već potvrdila u Domovinskom ratu, kada smo energetski bili potpuno neovisni. Nažalost, dosad nijedna hrvatska vlada nije o tome vodila računa, što je dovelo i do sadašnjih socijalnih problema, rekao je i akademik Mirko Zelić, predsjednik Znanstvenog vijeća za naftu i plin HAZUdr. Zelić,

Predsjednik Radničkog vijeća i koordinator Stožera za obranu Rafinerije Predrag Sekulić pozvao je premijera Zorana Milanovića da prisili MOL na poštivanje potpisanih i preuzetih ugovora ili pak da ugovor raskine. Istaknuo je da je MOL itekako dobro znao  što kupuje u Hrvatskoj i u što ulaže. Uputio je i apel budućoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da se zauzme za opstanak rafinerije, dok ne bude kasno. Upozorio je i kako se u Ini rade spiskovi viška radnika na kojima je već oko tisuću imena.

Na održavanje okruglog stola reagirala je i INA.

 - Povodom održavanja Okruglog stola o Rafineriji nafte Sisak, ističemo kako smo svjesni važnosti dijaloga o ovakvim pitanjima no isto tako smatramo kako se takav dijalog treba održavati u okvirima konstruktivne rasprave tijekom koje bi se na adekvatan način mogli ravnopravno ponuditi argumenti svih uključenih strana. Inin menadžment ostaje otvoren za sva pitanja vezana uz poslovanje kompanije te ujedno poziva i Radničko vijeće da u skladu sa svojim ovlastima sazove sastanak na kojem bi s menadžmentom ta pitanja i raspravili.

Što se tiče trenutne proizvodnje u Sisku, temeljem odluke donesene na razini operativnog menadžmenta, a u skladu s najboljom industrijskom praksom, u Rafineriji nafte Sisak u siječnju je došlo do privremene obustave proizvodnje uslijed isteka zaliha domaće nafte. Navedena obustava proizvodnje predstavlja uobičajenu mjeru optimizacije poslovanja koja ne podrazumijeva zatvaranje rafinerije, niti smanjenje broja zaposlenika. Ova mjera optimizacije je predstavljena svim razinama menadžmenta te odobrena prošle godine u sklopu poslovnog plana kompanije za ovu godinu.

Razumijemo zabrinutost Ininih zaposlenika te lokalne zajednice vezano uz budućnost sisačke Rafinerije, no prilikom donošenja odluka o proizvodnji u obzir moramo uzeti ekonomsku realnost i održivost poslovanja. Prerada u sisačkoj Rafineriji ovisna je o vanjskom okruženju odnosno tržišnim uvjetima, pri čemu je fokus Ininog menadžmenta na optimiziranju poslovanja te ostvarenju maksimalne profitabilnosti Ininog rafinerijskog segmenta. U tom kontekstu, moramo istaknuti kako Inin menadžment ne može biti pod utjecajem političkih pritisaka pri donošenju odluka koje mogu imati značajan utjecaj na kompaniju." - stoji u priopćenju INA-e.

>> Propašću rafinerije bez egzistencije bi ostalo 900 obitelji

Ključne riječi

Komentara 8

KP
karlo.petrik
20:25 17.01.2015.

Izjava vasega egonarcisa premijera ; sta je prodano prodano je nemate se kaj nadati podrske sa njegove strane jer taj crvotoca nema interesa da se zalozi za dobrobit naroda njemu je dobro , svi rade za njega jer drzava jee stvorena za njega a ne on za drzavu.

BA
beto_alonso
16:19 18.01.2015.

Čak i da Excon Mobil kupi rafineriju ona neće poslovati pozitivno. Vremena kada se Sisak mogao modernizirati i poslovati pozitivno bila su prije otprilike 20-tak godina. Nakon ulaska MOL-a znalo se da Sisku nema spasa. Ono što me živcira je nedostatak ikakve ideje i glupavo inzistiranje na modernizaciji u trenutku kad ta rafinerija doista nikome ne treba osim da onih 800 zaposlenih primaju plaće.Treba nam potpuno nova ideja...recimo da Vlada natjera MOL da zajedno naprave regionalnu spalionicu otpada kojom bi se riješilo kako zagrebačko tako i okolno smeće. Ali tada bi se vjerojatno digla oluja "zelenih" a zapravo od MOL-a plaćenih korisnih idiota (uključujući i neke od sudionika okruglog stola) koji bi inzistirali na čistom zraku u Sisku...Tempora..mores

DU
Deleted user
07:56 18.01.2015.

Hrvatsku ekonomiju je sredilo slobodno tržište... Hrvati jednostavno nisu znali sto je ono i kako funkcionira...sad je kasno...sad se mora iz početka... Svaki euro tri puta okrenuti prije noge sto se ulozi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije