Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REJTING AGENCIJA

Moody's opet Agrokoru dao negativne izglede, no upozorenja su puno jača

Ivica Todorić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
17.03.2017.
u 17:40

U Moody’su ističu da je operativna dobit jednaka kamatama, odnosno da Todorić sve što zaradi da bankama i ulagačima u obveznice

Rejting agencija Moody's u svom najnovijem izvješću ostavila je ocjenu rejtinga za Agrokor na B3, koju joj je dala u siječnju, te negativne izglede koje je iz pozitivnih promijenila još u veljači. No, upozorenja su puno jača, a vezana su za kreditne obveze. Pa tako kažu da bi odnos duga i operativne dobiti već tijekom 2017. mogao skočiti na 6,8 puta dok su u posljednjem raportu iz veljače tu obvezu smještali u sigurnu 2018. godinu.

Visina kamata se procjenjuje na 310 milijuna eura, što je posljedica visokih kamata po kojima se hrvatska najveća tvrtka zaduživala do sada. U Moody’su ističu da je operativna dobit jednaka kamatama, odnosno da Todorić sve što zaradi da bankama i ulagačima u obveznice

Bez obzira na izvješće, ulagači su u petak reagirali vrlo pozitivno na tržištu kapitala. Sve tri obveznice su porasle i do 10 posto, a rasla je i vrijednost dionica kompanija iz koncerna Agrokor na Zagrebačkoj burzi.

Moody's u svom izvješću i ponavlja za tržište ohrabrujući podatak – da likvidnost Agrokora u sljedećih 12 mjeseci nije upitna za pokriće dugova. Ponavljaju i zašto je došlo do smanjenja rejtinga u siječnju – zbog ograničenog generiranja keša, slabe kreditne sposobnosti, kompleksne strukture koncerna, netransparetnosti oko financijskih izvješća, činjenicu da je zarada koncentrirana na regiju, ponajprije na Hrvatsku, te rizik refinanciranja pri čemu spominju prije svega PIK obveznicu koja dospjeva na naplatu u lipnju sljedeće godine.

Naime, problem je ako Agrokor ne bi bio u stanju riješiti pitanje PIK obveznice u ožujku sljedeće godine, a s bankama je dogovoreno da bi tada na naplatu dospjeli i zajmovi tih banaka. A ako se u ožujku i ne dogodi značajno povećanje duga, onda bi to prema dogovoru značilo promjenu kontrole nad koncernom, a banke i vlasnici obveznica bi tražili isplatu odmah.   

>> Agrokor od Sberbanke dobio još 300 milijuna eura kredita

>> Agrokor: Državi ne dugujemo ni kune poreza

>> Agrokor – 60.000 zaposlenih, 15% hrvatskog gospodarstva, Vlada mora djelovati

Ključne riječi

Komentara 22

DU
Deleted user
18:27 17.03.2017.

Poznata fraza naših političara ovih dana (i crnih i crvenih): Mi nećemo spašavati Todorića, mi ćemo spašavati radna mjesta. Tko to razumije?

PI
pismeni
20:46 17.03.2017.

Kad je taj isti Todorić prisilio na stotine malih trgovaca da zatvore svoje obiteljske trgovine, bila je šutnja u eteru!

NA
narod1
17:54 17.03.2017.

I takvima smo mi poklanjali firme. Da je pravde sada bi i na njega vlast poslala policiu u pratnji bilježnika za deložaciju iz kuće. Ali to se neće desiti jer mi ne živimo u demokraciji nego kraljevini gdje kralj i njegova svima mogu svi a narod ništa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije