Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši šef UniCredita Profumo na tapetu

Moćni bankar Profumo pod istragom zbog loših transakcija

Profuno
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
20.08.2016.
u 16:30

Fabrizija Violu i Alessandra Profuna, sadašnjeg i bivšeg čelnika Montepaschija, mali dioničari i udruga potrošača pozivaju na odgovornost

Nakon što je najstarija banka na svijetu, talijanska Monte dei Paschi di Siena, jedina pala na stres-testu, na vidjelo izlaze dodatne neugodnosti, a posljednja je informacija o istrazi otvorenoj protiv aktualnog čelnika banke Fabrizija Viole, ali i njegova prethodnika, moćnog Alessandra Profuma, do 2010. šefa UniCredita.

Njih su dvojica na tapetu nakon što su dva mala dioničara predložila da se od njih traži odšteta zbog loših rezultata banke, zbog kojih je dioničarima smanjena vrijednost imovine. Iako im zahtjev nije pao na plodno tlo i ostali su ga dioničari odbili, ipak je na njihovu i inicijativu društva potrošača pokrenuta istraga o poslovanju, a u sklopu nje iskrsnule su dvije “nezgodne” transakcije: čini se da u razdoblju između 2011. i 2014. nisu ispravno proknjižene dvije trgovine financijskim izvedenicama, a prema Reutersovim izvorima, afere su već dobile i nazive – Alexandria i Santorini.

Nitko unaprijed ne implicira krivnju čelnika banke, no u najmanju ruku nepravilnosti su – previdjeli.

Krivotvorenje poslovnih knjiga i manipulacija tržištem smatraju se jednim od najvećih zločina u bankarskom poslovanju i instituciju mogu stajati licence. Očito se klupko počelo odmrsivati tijekom priprema za prodaju dionica i promjenu vlasničke strukture koja bi banci nakon pada na stres-testu trebala donijeti svjež kapital i omogućiti čišćenje portfelja loših kredita.

Istragu su donedavno provodili istražitelji u Sieni, no nisu je zatvorili, nego je prebačena na tužitelje u Milanu koji će u roku od 18 mjeseci odlučiti o podizanju optužnice ili obustavi postupka. Tužitelji vjeruju da je banka spornim transakcijama kanila kompenzirati gubitke nakon što je platila preveliku cijenu za preuzimanje konkurentske Antonvenete. Vrijednost dionica u godinu je dana pala čak 86 posto.

Odlasku Profuma iz UniCredita također je prethodio pad dionica za čak 70 posto, nakon što se pokazalo da je austrijski HVB koji su preuzeli imao velike prikrivene gubitke. Zbog toga je Profumo morao tražiti 6,6 mlrd. eura od države iako je samo nekoliko dana prije izjavio da neće trebati takvu pomoć. Nije mu pomogla ni činjenica da je tijekom njegova predsjedanja u UniCredit ušao libijski kapital.

>> Samo dvije banke pale na stres-testu, vlasnici hrvatskih solidni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije