Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Bez uljepšavanja'

Pogledajte kojim se gospodarskim rezultatima pohvalila Vlada!

Vlada
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/7
08.01.2015.
u 12:32

– Doveli smo javne financije u razumnu mjeru deficita – rekao je Grčić.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije  Branko Grčić, zajedno s ministrima Borisom Lalovcem, Ivanom Vrdoljakom, Darkom Lorencinom, Gordanom Marasom i Tihomirom Jakovinom, u Banskim dvorima predstavio je gospodarske trendove u Republici Hrvatskoj. Ispod teksta pogledajte cijelu prezentaciju Vlade.

– Stanje i razvoj gospodarstva ključna je tema i to je neupitno. Pokazat ćemo kako stvari stoje bez uljepšavanja – rekao je Grčić na početku i dodao da su doveli "javne financije u razumnu mjeru deficita". Pohvalio se da je vlada Zorana Milanovića u tri godine osigurala isplatu svih davanja države. – Sva socijalna davanja isplaćivana su redovito i to je poseban doseg naše Vlade – kazao je Grčić.  – Nažalost, nismo uspjeli dignuti BDP iznad nule, no stvorili smo temelj da se to dogodi – kazao je Grčić i dodao da su okrenuli trend. – Tunel je poprilično dug, no kroz njega se vozimo u smjeru koji će osigurati stabilizaciju stanja – slikovito je kazao Grčić. Naglasio je da se hrvatska ekonomija restrukturira od trgovačke "prema nečemu što se bazira na oporavku industrije i izvoza".

– Industrijska proizvodnja raste oko 1 posto, prvi put nakon 2008. godine – rekao je Grčić i dodao da je izvoz porastao 8,5 posto u prvih 10 mjeseci 2014. godine. – Izvoz u države Europske unije porastao je 11,4 posto – rekao je potpredsjednik Vlade. Dodao je da je turizam jedan od najstabilnijih gospodarskih sektora te da je u 2014. godini ostvaren broj dolazaka viši za pet, a noćenja za dva posto. – Važna promjena dogodila se i u osobnoj potrošnji. U 9 od 11 mjeseci zabilježen je rast osobne potrošnje – kazao je Grčić i dodao da će jačanju tog segmenta pomoći i rast plaća ove godine.

"Najveći problem Hrvatske je nezaposlenost"

– Najveći problem Hrvatske je nezaposlenost. Mnogi su zlurado navijali da broj nezaposlenih dosegne 400 tisuća, ali to se nije dogodilo. Broj nezaposlenih kontinuirano pada od travnja ili svibnja prošle godine pa do kraja 2014. godine – rekao je Grčić te dodao da su oko 60 posto izlaska iz evidencije nezaposlenih novozaposleni.

– Građevinski sektor još nije dobro oporavljen i to je ono što vuče BDP ispod 0 posto – naglasio je najveći problem gospodarstva Grčić. – Teze o padu BDP–a 12 kvartala ne stoje jer BDP pada 24 kvartala. I u mandatu ove i prošle vlade. BDP je u mandatu prošle vlade pao 10 posto – rekao je Grčić i dodao da se nadaju da ove godine mogu isplivati iznad nule. – Još uvijek nas prema dolje vuče katastrofalno stanje u građevinskom sektoru. Javna je potrošnja ispod crte jer smo se opredijelili za ozbiljnu fiskalnu konsolidaciju – kazao je Grčić te se pohvalio da je Hrvatska 87 milijuna eura "u plusu" što se tiče novca iz EU. – Ide jedan snažni val natječaja i projekata koje smo pripremali tri godine – zaključio je optimistično potpredsjednik Vlade.

Lalovac: Više od 33 000 radnih mjesta spašeno je predstečajnim nagodbama; 92% nagodbi uspješno je riješeno. #financije #rad

— Vlada R. Hrvatske (@VladaRH) January 8, 2015

Ministar financija Boris Lalovac kazao je da je nelikvidnost još uvijek visoka, ali da ima silazni trend. – Ona se spušta na razinu 2009. i 2010. godine. Imamo mjere da je spustimo sa 30 milijardi. Većina se odnosi na nekretnine – kazao je Lalovac te dodao da je "Vlada na plaćama, materijalnim rashodima i subvencijama potrošila četiri milijarde kuna manje u 2014. godini nego što je bilo 2011. godine".  – Sve što smo štedjeli uglavnom su pojele kamate – objasnio je ministar financija i naglasio da se od 2007. do 2012. godine nije štedjelo".

Vrdoljak: Brodogradnja je bila u dugu većem od 23 mlrd. kn. Rijetka smo zemlja EU koja je spasila brodogradnju. Knjige narudžbi sad su pune.

— Vlada R. Hrvatske (@VladaRH) January 8, 2015

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da je industrijska proizvodnja rasla u cijeloj 2014. godini. – 25 godina priča se o reindustrijalizaciji, sada je krenulo u smjeru da smo donijeli strateške dokumente i već se u 2014. godini pokazao rast industrijske proizvodnje nakon pet godina pada – rekao je Vrdoljak i dodao da se Hrvatska mora bazirati na industriji, turizmu i izvozu. Rekao je da su kroz dva operativna programa zaposlene tri tisuće radnika. – Hrvatska je postala energetski lider regije – pohvalio se Vrdoljak te dodao kako je energetski sektor bio nevidljiv u prijašnjim godinama. Najavio je da su pripreme za projekt Plomin pri kraju. Naglasio je važnost projekata istraživanja plina i nafte u Jadranu i uspješnost modela spašavanja brodogradnje.

"U crnoj rupi HDZ-a nestalo je više od 50 tisuća obrta i tvrtki"

Ministar turizma Darko Lorencin kazao je da Vladu posebno veseli porast prihoda u prvih devet mjeseci 2014. godine u odnosu na 2013. godinu. – Osnovni cilj nam je uvesti destinacijski menadžment, a to smo počeli prošle godine – rekao je Lorencin. Kazao je da je kroz predstečajne nagodbe spašeno mnogo kompanija koje su od "gubitaša" postale one koji investiraju.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras rekao je da im je HDZ ostavio jako tešku situaciju. – U crnoj rupi HDZ-a nestalo je više od 50 tisuća obrta i tvrtki – rekao je Maras koji je HDZ-ovu Vladu nazvao nesposobnom, nestručnom i dijelom korumpiranom. Rekao je da je 2014. godine otvoreno više tvrtki nego što ih je ugašeno. Naglasio je da će male tvrtke sada moći plaćati PDV tek po naplaćenom računu. – Jedini sektor koji ima rast izvoza 17,8 posto veći u odnosu na 2008. godinu jest sektor malog i srednjeg poduzetništva – rekao je Maras. – Ova Vlada nakon tri godine rada izvukla je Hrvatsku iz krize u koju su nas uvalile HDZ-ove vlade – zaključio je Maras.

Maras: U zadnje 2 godine osnovano je gotovo 44 000 tvrtki i obrta; više nego što ih je ugašeno. #Poduzetništvo se oporavlja. cc @minpo_hr

— Vlada R. Hrvatske (@VladaRH) January 8, 2015

– Ne možemo dopustiti da netko udara po nama, a mi ne odgovaramo. Mi smo morali pokazati da mi imamo rezultate, a oni prije nas nisu ih imali – rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić i dodao da moraju odgovoriti na prozivke iz opozicije. Priznao je da je ipak 2011. godine jedan kvartal BDP rastao, pa da možda i ne stoji činjenica da BDP pada 24 kvartala kao što je rekao. – To je bilo napuhavanje javne potrošnje i neodgovorno upravljanje javnim financijama – kazao je Grčić.

Boris Lalovac je kazao da je u prvih sedam dana ove godine potrošnja porasla 0,7 posto. 

>> 'Napada nas se sa svih strana, a kada izađu službeni podaci, onda se zašuti'

 

Komentara 59

VM
Višeslav Mat
12:41 08.01.2015.

Stalno lažete !

Avatar Demon_Cleaner
Demon_Cleaner
12:08 08.01.2015.

Izbori

AA
Aartur
11:49 08.01.2015.

Ne sramotite se više, podnesite ostavke. Ući ćete u povijest kao jedna od najgorih Vlada u povijesti, ne samo Hrvatske, već i Europe. 12 kvartala zaredom radite samo štetu, a ostavka će vam dobro doći kao argument na sudu, kadd se budete morali braniti od optužbi da ste namjerno uništavali Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije