Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza goriva

Čermak traži Vrdoljakovu ostavku i najavljuje tužbu: Štetu će platiti porezni obveznici

čermak
Foto: Pixsell
1/12
15.01.2015.
u 11:36

U prekršaju su obje tvrtke na čijim se benzinskim crpkama pronašlo gorivo neadekvatne kvalitete. Riječ je o Croduxu i tvrtki iz Županje Naftne crpke ulice

Dodatna analiza goriva koje se pokazalo manjkavim u akciji Oktan pokazala je da kvaliteta triju od pet uzoraka nije dostatna, rečeno je danas na konferenciji za medije Ministarstva gospodarstva.

U prekršaju su obje tvrtke na čijim se benzinskim crpkama pronašlo gorivo neadekvatne kvalitete. Riječ je o Croduxu i tvrtki iz Županje Naftne crpke ulice.

Uzorci su poslani u inozemni laboratorij koji je uz dodatne parametre potvrdio nalaze domaćeg laboratorija.

Istodobno, na Croduxovoj konferenciji za medije odvjetnički tim tvrtke istaknuo je kako je akcija Oktan izvedena nestručno.

– Tražimo ostavku ministra Vrdoljaka jer bi to bilo jedino moralno nakon učinjene štete Croduxu, izjavio je Anto Nobilo, odvjetnik Croduxa nakon što su stigli rezultati Croduxovih dizelskih goriva iz inozemnih laboratorija. Nobilo je najavio i tužbu protiv države.

– Štetu će, nažalost, platiti porezni obveznici, izjavio je Ivan Čermak, suvlasnik Croduxa.

Analize goriva koje je tvrtka Crodux naručila od tri neovisna i akreditirana laboratorija u Ljubljani, Beču i Pragu, pokazale su da su testirana dizelska goriva s benzinskih postaja Croduxa vrhunske kvalitete te potpuno ispunjavaju i navodno sporni uvjet filtrabilnosti s vrijednostima od minus 16 stupnjeva na dvije, odnosno minus 15 stupnjeva Celzijevih na jednoj postaji, obavijestili su na današnjoj konferenciji za medije iz Croduxa.

Također navode da je Crodux u međuvremenu zaprimio i pismenu potvrdu hrvatske akreditacijske agencije koja je potvrdila da Zavod za ispitivanje kvalitete nema metodu za ispitivanje filtrabilnosti, a što je prema njihovim nalazima bila jedina sporna stavka u dizelskim gorivima Croduxa.

Podsjetimo, u akciji Oktan uzeta su po tri uzorka 50 goriva, po jedan uzorak za analizu koja je pokazala da pet goriva nema adekvatnu kvalitetu, po jedan za superanalizu i po jedan uzorak koji su zadržali trgovci. Pet neadekvatnih uzoraka goriva poslano je na superanalizu uz znanje trgovaca koji pritom nisu obaviješteni o tome kojem su laboratoriju poslani uzorci.

Za tjedan dana Ministarstvo gospodarstva dobit će službeno izvješće i tada će se znati detalji. U međuvremenu se nastavlja akcija Oktan pa je tijekom dana ponovno uzeto 50 uzoraka s crpki diljem Hrvatske.

>> 'Nisam maneken jer sam neuhranjen. I mislim da sam možda kreten'

Komentara 71

DA
damirtankovic
12:44 15.01.2015.

U svakoj normalnoj državi ovaj i slični "poduzetnici" bi odavno gulili krumpire. Samo im prekontrolirati porijeklo love i niš drugo.

Avatar fotograf
fotograf
12:30 15.01.2015.

Lazu generale,niti jedan tenk vojske tzv rs,tzv rsk nije imao problema sa gorivom.

DZ
davor_zg
12:39 15.01.2015.

govno od čermaka prodavalo gorivo srbina za napad na hrvatsku sakris je i odjebi ko i todorić i kreum i Vlaj tvoji veterinar stoko bez obraza Pšslić ti lizo rane govno koliko si nas pobijo sa prodajom goriva srbima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije