Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka bankama

Franak: Lalovac nam dao za pravo

Konferencija za novinare Udruge Franak
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/7
09.10.2014.
u 21:26

Udruga: Bankama prijeti 9 milijardi kuna kazne za neusklađene ugovore

Nakon što su mjesecima Udruga Franak i banke različito interpretirale pravomoćnu presudu Trgovačkog suda u slučaju franak, oglasio se i ministar financija Boris Lalovac na čije se tumačenje Zakona o potrošačkom kreditiranju banke pozivaju kad odbijaju zahtjeve dužnika za isplatu preplaćenih kamata.

Odbijeni zahtjevi dužnika

“Imajući u vidu različite interpretacije tumačenja od strane banaka i njihovih klijenata, kao i pozivanje na isto, upozoravamo vas da ste se u svom poslovanju dužni pozivati isključivo na zakonske odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju i drugih relevantnih zakona i propisa te poštivati temeljna načela pravnog poretka i pravomoćne sudske presude”, piše u pismu koje je ministar poslao svim bankama koje su izgubile tužbu. Lalovac napominje i da je tumačenje ZPK-a, objavljeno na stranicama Ministarstva, oblik stručne pomoći i nema obvezujuću pravnu snagu.

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

– Na taj način Ministarstvo financija dalo je pravo našoj udruzi. Izbili smo jedan oslonac bankama – istaknuo je na konferenciji za novinare Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Franka, otkrivajući sadržaj pisma poslanog još 29. rujna. Istaknuo je da su banke sve zahtjeve za povrat preplaćenih kamata odbile uz obrazloženje da posluju zakonito i pravedno te da je pravomoćna presuda deklaratorna...

– Ugovaranje promjenjive kamate je ništetno jer ona nije pravedna i fer. A naš je član Udruge Jakov Vučić otkrio i da ZPK propisuje visoke kazne za banke i odgovorne osobe koje nisu sklopile ugovore u kojima se vidi što je promjenjivi parametar, a što fiksna marža – kaže Aleksić, procjenjujući maksimalnu ukupnu kaznu, podnesu li svi dužnici zbog toga optužne prijedloge, na 8 milijardi kuna te još milijardu za predsjednike uprava. Pripremili su i obrasce za optužne prijedloge koji se mogu odnijeti na nadležni prekršajni sud. I dok Lalovčev potez nazivaju korakom naprijed, za bivšeg ministra Linića kažu da se ponašao kao sindikalist.

Pismo bankama

– Ono što je on uradio bila je pomoć najugroženijima, a mi to nismo tražili, tražili smo samo da se poštuje zakon. Pomoćnik ministra financija Igor Rađenović dolazeći na sjednicu Vlade objasnio je napise po kojima je Ministarstvo financija povuklo svoje tumačenje.

– Nije Ministarstvo financija ništa povuklo. Dalo je jedno dodatno pismo koje je poslano bankama. Pismo dodatno objašnjava taj problem – objasnio je Lalovčev zamjenik Rađenović.

>> Što je sve potrebno za podnošenje privatne tužbe protiv banaka

>> Udruga Franak: U Splitskoj banci za isti kredit EKS veći nego u drugima

Komentara 5

TH
than
13:29 09.10.2014.

Ministarstvo financija. Mislite vladajuci ? Pa naravno da ce sada glumiti dobrice. U godini i nekoliko mjeseci imamo dvoje izbore. I sve ce naravno ostati na upozorenju, jer isto to ministarstvo financija bez tih domacih banaka ne moze 'financirati' drzavu. Samo ne znam odakle njima 8 milijardi u svemu ovome. Presuda se ne odnosi na rast tecaja svicarca, vec na promjenu kamatnih stopa, a tu je daleko manje novca u pitanju.

L0
luena 01
14:05 09.10.2014.

Tri godine ih nije bila briga da bnake gule i varaju gradjane ,sad se pokazuju kao dobrocinitelji opominjuci banke... Tko u ovo povjeruje sam si kriv...

DU
Deleted user
13:20 09.10.2014.

Udruga Franak je pripremila je nove predloške. Izbacite uljeza iz prethodne rečenice (ako znate).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije