Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlasnik tvrtke Lapor

Milan Večković preuzima i Vodoprivredu Zagreb

'03.10.2011., Karlovac - Radove na gradnji nasipa kod procistaca otpadnih voda izvodi tvrtka Vodoprivreda Zagreb.  Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
06.10.2012.
u 12:00

Prošle godine tvrtka je imala gubitak od 12,7 milijuna kuna, no mamac je zbog dividende i lokacija

Milan Večković, vlasnik tvrtke Lapor, najčešće spominjan kao osoba koja je pod sumnjivim uvjetima dobivala poslove od Hrvatskih voda, predao je ponudu za preuzimanje svih dionica zagrebačke Vodoprivrede. Trenutačno Večković ima 32,09 posto dionica društva do kojih je, kako se već ranije pričalo, došao upravo novcem od radova koje su mu dodijelile Hrvatske vode. No, isto tako, prošle godine tvrdilo se da dionice u Vodoprivredi kupuje za druge osobe, odnosno tadašnjeg glavnog direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarića i direktora Vodogospodarskog odjela Zvonka Marenića. Iste sumnje postoje i sada.

Želi većinski udjel?

No Večković i dalje to opovrgava. – Poduzetnik sam 40 godina i zašto bih dionice kupovao za nekoga. Ne vjerujem da ću prikupiti više od pet posto dionica – kaže Večković. Iako je ponudu morao predati jer ga na to obvezuje zakon, ipak bolje upućeni tvrde da njegov cilj i jest doći do većinskog udjela, preko malih dioničara i Grada Zagreba, koji bi mu dao devet posto dionica. – S Gradom nije ništa dogovoreno – tvrdi Večković. Prema podacima iz SKDD, Grad Zagreb drži 36,13 posto dionica Vodoprivrede i najveći je pojedinačni dioničar, zatim slijedi Večković, dok ostalo drže mali dioničari. Ali oni koji dulje rade u tvrtki znaju da je privatizacija tvrtke od početka bila sumnjiva i da je već ranije bila namjera da se Večković domogne najvećeg broja dionica. Devet posto dionica Grada trebali su, prema ranijim najavama, dobiti mali dioničari. Iako je to tada imalo smisla, sada kada Večković ima tako velik udjel, malim dioničarima to ne znači ništa.

Dividenda i lokacije

Vodoprivreda je prošle godine poslovala s gubitkom, a novi vlasnik sigurno bi to sanirao smanjenjem broja zaposlenih. Istodobno tvrtka može računati na stalnu godišnju dividendu od 10 milijuna kuna od pročistača otpadnih voda, a ima i dobrih lokacija, od kojih se najčešće izdvaja ona kod zagrebačke Kockice, prema procjenama vrijedna 500 milijuna kuna.

Kako tvrdi naš izvor, bez obzira na razilaženje, Večkovića i dalje podržava gradonačelnik i Skupština grada, ali i novo čelništvo Hrvatskih voda.

Komentara 1

MC
mcmarko
17:14 08.10.2012.

Kako? još ćemo vodu koja je naša. plaćati privatnicima. nesposobni političari, krivosuđe i korupcija. i likovi koji su poduzetnici 40 godina odjednom postaju milijarderi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije