Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mihael Zmajlović:

'Sve trgovine veće od 400 kvadrata morat će prikupljati otpadni tekstil'

Mihael Zmajlović
Foto: Zagorje International
1/6
15.07.2015.
u 14:36

Za svoju tekstilnu robu građani neće dobivati novčani poticaj od Ministarstva

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, danas je, nakon što je u ponedjeljak bio u Vetropack Straži, drugi put bio u Zagorju – u zabočkoj Regeneraciji, poduzeću koje reciklira otpadni tekstil koji najvećim dijelom uvozi, no potom oko 85 posto svojih prihoda ostvaruje izvozom.

– Iz godine u godinu sve je veći postotak sortiranog otpada koji ponovno vraćamo u proizvodnju. Odvojenim prikupljanjem pomažemo industriji i potičemo otvaranje "zelenih" radnih mjesta. U mandatu ove Vlade, otvorili smo ih oko 11 tisuća. Regeneracija je tvrtka koja je lider u Europskoj uniji u proizvodnji materijala za izolaciju koji se koriste za povećanje energetske učinkovitosti. Dio tih proizvoda ugrađen je u zgradama i kućama koje energetski obnavljamo jer će se tvrtkama koje recikliraju tekstil, smanjiti troškovi proizvodnje – rekao je ministar Zmajlović te dodao kako će se uskoro donijeti i Pravilnik o otpadnom tekstilu po kojem će sve trgovine tekstilom veće od 400 četvornih metara morati u svojim trgovinama od građana prikupljati otpadnu tekstilnu robu koju će potom prodavati tvrtkama poput Regeneracije. 

– Za svoju tekstilnu robu građani neće dobivati novčani poticaj od Ministarstva, no ako trgovci nađu računicu u svemu tome, možda će oni poticati svoje kupce da otkupe što više otpadnog tekstila, rekao je u Zaboku ministar Zmajlović.

Direktor Regeneracije Anđelko Švaljek dodao je kako je u Regeneraciji zaposleno 200 radnika, a lani je u njihovim pogonima reciklirano 2500 tona otpadnog tekstila.

– U planu je kontinuirano povećanje recikliranja te će do 2018. godine Regeneracija u proizvodnju uložiti još desetak milijuna kuna. Reciklirani tekstil iz Regeneracije koristi se u građevini, automobilskoj industriji, industriji namještaja, poljoprivredi te u higijeni. Projekt sustavnog prikupljanja otpadnog tekstila pokrenuli smo prije tri godine, a cilj nam je da do 2018. godine povećamo kapacitet recikliranja sa sadašnjih osam tisuća na 20 tisuća tona.  Želimo se pozicionirati kao jedinstvena i najveća tvrtka na tom području u Europi te da svojom proizvodnjom doprinosimo i zaštiti okoliša – rekao je direktor Anđelko Švaljek.  

>> Zmajlovićevo ministarstvo nezakonito je uskratilo uvid u zakup prostora u Zagrebtoweru

>> Najveći interes za izmjenu stolarije 
i fasade

Komentara 2

TH
than
16:52 22.07.2015.

Bas me zanima koliko gradjana ce tegliti tekstil da ga besplatno preda, a na kojoj ce zaradu imati trgovacki lanci...

Avatar profiler80
profiler80
08:59 25.07.2015.

Poštovani,imam tvornicu tekstila,140 zaposlenih. Odgovorno tvrdim da je regeneracija skupa sa osobom koja radi na otkupu tekstila i otpada po imenu Maja nejneodgovornija i firma i osoba. Imali smo pokušaj suradnje prodaje otpada tekstila. Nikada ništa ne plate,niti jednog dogovora se ne drže,ne javljaju se na telefone. U krajnjem slučaju kao da imaš posla sa nekim tko je osnovao doo sa 10 kuna i sada pokušava sve u dugove uvaliti. Niti dan danas ni jedna faktura nije plaćena a izdane su i za njih je plaćen porez državi. To je Regeneracija Zabok! LOPOVI

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije