Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propalo ulaganje

Migrit ipak neće graditi nuklearku u Finskoj

10.07.2015., Zagreb - Oksana Dvinskykh, direktorica Migrit solarne energije sa suradnicima, Ivica Basic, Jurica Kesina. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
06.08.2015.
u 08:37

Migrit solarna energija registrirana je u Hrvatskoj, a željela je u nuklearnu elektranu uložiti čak 158 milijuna eura

Finska Vlada odobrit će gradnju nuklearne elektrane Hankiviki 1 tvrtki Fennovoima, no u tom projektu ipak neće sudjelovati Migrit solarna energija (MSE), kompanija registrirana u Hrvatskoj. To su jučer priopćili finski premijer Juha Sipilä i ministar gospodarstva Olli Rehn.

MSE je trebala uložiti u Hankiviki 1 čak 158 milijuna eura. S obzirom na to da je finska Vlada postavila uvjet da najmanje 60 posto vlasništva u tvrtki Fennovoima bude iz EU, u Finskoj su mnogi sumnjali da iza MSE stoji ruski kapital, koji preko tvrtke registrirane u Hrvatskoj želi ući u taj projekt. Vlasnici su Migrita Grigory Edel i Maxim Soloshchanskiy, za koje direktorica Migrit solarne energije Oksana Dvinskykh kaže da su hrvatski državljani. Finske su vlasti nakon očitovanja Migrita o vlasničkoj strukturi ipak ustvrdile da iza te kompanije stoji ruski kapital. Umjesto MSE, u tvrtku Fennovoima ući će finska kompanija Fortum.

Iz MSE su jučer priopćili kako su zaprimili vijest da je finska vlada odlučila da u projektu Hankiviki 1 budu isključivo finske tvrtke. Ističu i da su za sudjelovanje u tom projektu bili ispunili sve uvjete i da nastavljaju tražiti nove projekte za ulaganje.

>> Osim 158 milijuna eura u nuklearku u Finskoj, investirat ćemo i u projekte i u Hrvatskoj

Komentara 3

Avatar rothmans
rothmans
09:55 06.08.2015.

jedina smo članica EU u kojoj svatko sa vrećom novaca može kupiti drzavljanstvo

Avatar mama mia
mama mia
13:34 06.08.2015.

Nek Karamarko objasni kako je moguce da Ruski mafijasi i peraci prkjavog novca posjeduju putovnice i domovnice

Avatar nekakav
nekakav
11:53 07.08.2015.

zanimljivo je ovo slobodno tržišno gospodarstvo. znači, te propise vrlo lako izigraš. jel uopće prema wto pravilima za ovakvu težinu projekta dozvoljeno ograničiti potencijalne ponuditelje? ono, jel to znači da rus može objaviti tender, i tražiti da ponuditelj ima baremrem 75% vlasništva prave osobe iz rusije? ili kinez za kinesko poduzeće? amer za američko, nijemac za njemačko, to je jasno, nema šanse da veliki posao u americi dobije itko izvan amerike. čudno da finci grade nuklearku. valjda su svjesni da im je vrhunac razvoja prošao, nema nokije više, nema silnih poslova za njih. ostali su opet na razinu par pilana i dvije tvornice papira, jednu prerade ribe, i dvije mljekare, koje smanjuju proizvodnju, jer eu ratuje s rusima. finska je pojam za korupciju, ako niste znali. nije patria jedina njihova crna ovca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije