Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 199
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspješni i u krizi

Metalna galanterija iz Starog Slatinika hit na tržištu EU

medex
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
29.06.2015.
u 10:31

- Poanta je na slozi, kompaktnosti i investiranju u nove tehnologije. Na tomu počiva cijela priča po kojoj smo prepoznatljivi u Hrvatskoj, a sada sve više i u inozemstvu. U tom smjeru ulažemo i u edukaciju radnika za upravljanje CNC strojevima – kaže vlasnik tvrtke Ivan Medved

Mala obiteljska tvrtka "Medex" iz Starog Slatinika kod Slavonskog Broda s dvadesetak zaposlenih primjer je kako se proizvodnja namještaja i metalne galanterije ipak isplati te kako se uz strateško dugoročno planiranje, organiziranje i ciljano investiranje i u doba krize može uspješno poslovati. Ulaganja u nove tehnologije i samu proizvodnju su im prioritet, pa ove godine planiraju uložiti oko 1,5 milijuna kuna u kupnju novog CNC stroja za probijanje lima te uređenje okoliša i dvorišta tvrtke.

-  Poanta je na slozi, kompaktnosti i investiranju u nove tehnologije. Na tomu počiva cijela priča po kojoj smo prepoznatljivi u Hrvatskoj, a sada sve više i u inozemstvu. U tom smjeru ulažemo i u edukaciju radnika za upravljanje CNC strojevima – kaže vlasnik tvrtke Ivan Medved. Obiteljski obrt prvi je puta registriran 1980. godine. Od tada do danas Slatinčani su prošli kroz različite faze razvoja. Program im se sastoji od proizvodnje okova za namještaj te izrade metalnih kreveta, podnica za krevete, klupa, ormarića, stolića, metalnih nogica i postolja te određenih elemenata u građevinarstvu, a pružaju i usluge laserskog rezanja i CNC savijanja limova i cijevi. Dio svog proizvodnog programa Medex godinama izvozi u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, a lani su ostvarili i proboj na njemačko te talijansko tržište, na koja plasiraju oko 30 posto proizvodnje. Ukupni promet tvrtke lani je iznosio 5,5 milijuna kuna, uz 250 tisuća kuna čiste dobiti.

- Malim obiteljskim tvrtkama poput moje preporučio bih da ne traže svoju priliku u masovnoj proizvodnji, jer mi se jednostavno ne možemo uklopiti u cijene kineskih proizvođača. Umjesto toga, treba se bazirati na opremanje objekata u ugostiteljstvu i izradu namještaja po mjeri – ističe Medved. Najvažnije je, kažu, prilagoditi se potrebama tržišta. Stoga u Medexu rade proizvode kojima Kina ne može konkurirati, ali i poluproizvode za druge proizvođače. Glavni su im aduti kvaliteta i poštivanje dogovorenih rokova.

>> Hrvatska tvrtka se širi, organizirat će borbe u Americi

Komentara 1

Avatar Point_of_view
Point_of_view
13:24 29.06.2015.

Ovaj lik sa USA majicom nema niti sigurnosne cipele, a strojevi na slici su iz kamenog doba. Mozda je Vecernji fulao s fotografijom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije