Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mljekara iz desinića

Maslac Veronika pomeo konkurenciju i osvojio Zlatnu medalju

mljekara Veronika,Mladen Šurbek
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/3
28.08.2014.
u 20:27


Iduće godine otvaraju novi pogon i zaposlit će
30-ak radnika

Na ovogodišnjem 52. Međunarodnom sajmu u slovenskoj Gornjoj Radgoni među mljekarima iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Hrvatske zagorska Mini mljekara Veronika iz Desinića osvojila je veliku Zlatnu medalju za maslac Veronika te za sirutku i zagorski svježi sir. Zlatnom medaljom okitili su se za polutvrdi sir Jura, a srebrnom za Taborgradski polutvrdi sir te za vrhnje sa 30 posto mliječne masnoće.

Jedina zagorska mljekara svoj uspjeh gradi već 14 godina. Počeli su dnevnom preradom 400-tinjak litara, s petoricom kooperanata i petero zaposlenih, a danas dnevno prerađuju oko 22 tisuće litara mlijeka , imaju oko 350 kooperanata i zapošljavaju 130 radnika.

– Cjelokupnu proizvodnju temeljimo na pasterizaciji na temperaturi od 80 Celzijevih stupnjeva i tako uspijevamo očuvati okuse i mirise pašnjaka sa zagorskih brega. Za razliku od velikih mljekara, svojim cisternama dolazimo na kućni prag pa mlijeko uspijevamo održati što svježijim prije prerade. Otkupljujemo i od kooperanata koji imaju pet litara i od onih koji imaju 1200 litara – kaže vlasnik Veronike Mladen Šurbek.

Veronika danas na području Zagorja, Zagreba i Zagrebačke županije ima 38 malih trgovina, a u njih osam nudi i delicije poznatijih zagorskih OPG-a. Iduće godine pokraj starog pogona namjeravaju otvoriti i novi, na oko 1500 četvornih metara, u koji bi premjestili današnju proizvodnju i povećali je na otkup od 30 tisuća litara mlijeka dnevno. Zaposlili bi i još 30-ak radnika.

– Za gradnju pogona već smo dobili pet milijuna kuna kredita, a uložili smo tri milijuna vlastita novca. Da bismo sve dovršili, očekujemo i 2,5 milijuna kuna iz programa IPARD fondova EU, i to za kupnju novih cisterni – kaže Mladen Šurbek.

>>'Naše mlijeko je ispravno. Krave pregledavam od roga do papka'

>>Sir i mlijeko zbog kojih Zagrepčani stoje u redu

Komentara 1

TR
trinkkakao
14:12 29.08.2014.

Cestitam! Joj sto mi se sada jede maslac Veronika!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije