Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brexit strmoglavio funtu

Marko radi za Britance u Zagrebu: Moje muke po funti

brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
10.10.2016.
u 08:15

Prije deset mjeseci za 100 eura mogli ste dobiti 70 funti, sada za isti iznos europske valute dobivate čak 90 funti i taj se trend nastavlja

Iako je nakon početnog šoka zbog Brexita britanska funta doživjela nagli pad u odnosu na euro i dolar, izgledalo je da se posljednjih mjeseci valuta s likom kraljice ipak polako oporavlja, zajedno s britanskim gospodarstvom. No onda je uslijedio crni petak za funtu, kako su 7. listopada već prozvali mediji, i novi rapidan pad od čak 6,1 posto u dvije kaotične minute na burzama.

Dvominutni kolaps

Četvrta najtrgovanija svjetska valuta našla se u velikim problemima i analitičari naglašavaju da su investitori zabrinuti s razlogom, a neki čak i u panici, jer se najavljuje nastavak negativnog trenda. Ugledni financijski magazini u ovakvom “dvominutnom kolapsu” funte pronalaze dva moguća uzroka. Jedan je takozvani “debeli prst” (fat finger), naziv koji se koristi kad je riječ o ljudskoj pogrešci, dok drugi ulazi u političku domenu i izjavu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea koji je nekoliko sati prije nego što će se funta strmoglaviti najavio teške pregovore između EU i Velike Britanije vezane za Brexit.

Britanska funta u posljednjih deset mjeseci u odnosu na euro pala čak 22 posto

– Mislim da će Brexit biti žestok. U pregovorima s Britanijom moramo pokazati prijetnju i istaknuti cijenu – neobično oštar bio je Hollande. Na njega se istom žestinom nadovezao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker koji je Londonu poručio da neće moći koristiti beneficije zajedničkog tržišta EU, a ograničavati kretanje radnika iz EU u Britaniju.

– Ne može se jednom nogom biti unutra, a drugom vani. I onom nogom vani rušiti sve što smo do sada izgradili – kazao je Juncker.

Koji god razlog bio, analitičari naglašavaju da ovakvi nagli padovi na tržištu novca nisu rijetkost, pa se tako navodi da je u siječnju južnoafrička valuta pala 9 posto u samo 15 minuta, a slična sudbina zadesila je i Novi Zeland u kolovozu. Funta je već spomenuti pad nakon Brexita “proslavila” slabljenjem od 11 posto 25. lipnja (nakon referenduma), a jedan od najvećih padova svakako je onaj švicarskog franka od 40 posto iz siječnja 2015. kada je tamošnja središnja banka objavila vijest da prestaje s regulacijom tečaja.

No, glavno je pitanje kako se ove naizgled suhoparne brojke i skup statističkih podataka odražavaju na svakodnevni život građana Velike Britanije, ali i onih izvan nje. Prije deset mjeseci za 100 eura mogli ste dobiti 70 funti, a sada za isti iznos europske valute dobivate čak 90 funti. U svakom slučaju sada najviše profitiraju oni koji kupuju različitu robu ili usluge iz Velike Britanije jer su cijene dosta niže nego prije referenduma o Brexitu.

Kao primjer možemo navesti ljubitelja nogometa iz Varaždina koji putem interneta iz trgovine u Velikoj Britaniji kupuje dres Liverpoola. Taj dres stoji 55 funti i prije šest mjeseci vrijedio je 550 kuna. Danas taj isti dres i dalje stoji 55 funti, no sada vrijedi 455 kuna. Računica je jasna, kao i to da sve više ljudi odlazi u London praznih kofera, a vraća se punih. To se posebno odnosi na turiste iz SAD-a, ali i iz država EU.

Preseljenja kompanije

Na gubitku su i oni čije su ušteđevine ili poslovanje vezani za funtu, što se najlakše može prikazati primjerom osobe koja živi u Hrvatskoj, ali zaradu ostvaruje u Velikoj Britaniji. Jedan od njih je i Marko koji za tvrtku iz Škotske obavlja poslove prevođenja i to radi iz svog doma u Zagrebu.

– Sklopio sam ugovor kojim je obavljeni posao plativ u funtama, a računica je vrlo jasna. Za zarađenih 100 funti donedavno bih dobio oko 1000 kuna, a sada za isti posao dobijem 830 kuna, što je vrlo velika razlika – kaže nam Marko.

Problem pada vrijednosti funte, ali i drugih komplikacija koje Brexit nosi, vidljiv je i u najavama velikih kompanija, ali i financijskih institucija, koje su već najavile preseljenje svojih središta i poslovanja iz Velike Britanije u neku drugu državu EU. Povratak poreza, carina i sličnih nameta učinio je svoje, a bez obzira na uvjete koje će London uspjeti ispregovarati s Bruxellesom, teško je očekivati brz oporavak britanske valute i buduću konkurentnost tamošnjeg gospodarstva.

>> Škotski nacionalisti: Velika Britanija nema mandat za 'tvrdi Brexit'

Komentara 12

NO
nonasur
08:55 10.10.2016.

Britanski autogol

Avatar dpejakovic
dpejakovic
10:00 10.10.2016.

Njihova je odluka, njihova stvar. Kako će im biti i to je njihova stvar. Moram priznati da mi je drago što su najveći zločinci u povijesti izašli iz EU.

Avatar fenixem
fenixem
09:39 10.10.2016.

Srbi su htjeli sve! Sad im i treba uzeti sve! Uostalom trepca je oduvijek pripadala Kosovu! I tu ne vidim problem, osim srpskoga bezobraznoga apetita na sve ukusno! Iako pripada drugima!! Puno su toga oni htjeli.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije