Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potop

Marčinko odlazi iz Petrokemije, sve manje vremena za spas tvrtke

04.10.2013., Kutina - Drago Marcinko, predsjednik Uprave Petrokemije d.d. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Nikola Čutuk/pixsell
Autor
Marko Biočina
31.10.2014.
u 17:00

Kutinska kompanija u trećem kvartalu povećala je gubitak na ukupno 286 milijuna kuna, a opcija za njezin spas sve je manje

Situacija u Petrokemiji ponovno je kritična. U samo tri mjeseca – od lipnja do rujna ove godine – ta kompanija zabilježila je poslovni gubitak od 61 milijun kuna, čime se kumulativni gubitak od početka ove godine popeo na vrtoglavih 286 milijuna kuna. Takvi rezultati, ali i očita neizvjesnost budućnosti diva iz Kutine rezultirali su i ostavkom predsjednika uprave kompanije Dragana Marčinka.

Marčinko nam je potvrdio da napušta tvrtku u koju je došao prije godinu i pol dana ustvrdivši kako je svoj dio posla odradio.

– U Petrokemiji se više iz menadžerske perspektive nema što učiniti. Imali smo jasan plan restrukturiranja i iz njega je sve ispunjeno. Država je izvršila pola dokapitalizacije od 250 milijuna kuna, no za stabilnost i ispunjenje plana nedostaje nam još toliko. To je stvar politike i pronalazak strateškog partnera nešto je na što ja ne mogu utjecati. Svaki dan odgode velika je prijetnja za Petrokemiju i zato se nadam da ću svojim odlaskom možda i potaknuti nadležne na što brže rješavanje problema – poručio je Marčinko.

Tko bi ga mogao zamijeniti, još se ne zna, ali tko god to bude, neće mu biti lako. Petrokemija u stanju u kojem se trenutačno nalazi, evidentno je, ne može rentabilno poslovati.

U prvom pokušaju pronalaska strateškog partnera na kraju nije stigla nijedna obvezujuća ponuda, a iako su se u međuvremenu okolnosti u tvrtki – kroz provedeno restrukturiranje promijenili – činjenica je da interesa za kutinsku tvrtku baš i nema. Mađarski Bige Holding – koji se ranije spominjalo kao mogućeg interesenta – u međuvremenu je uložio u proširenje vlastitih kapaciteta. Austrijski Borealis bio je aktivan kroz druge akvizicije u Europi, a planovi češkog Agroferta u znatnoj su se mjeri promijenili temeljem činjenice da je vlasnik tvrtke Andrej Babiš ušao u politiku i postao češki ministar financija. Ukratko, okruženje za prodaju Petrokemije nije dobro, a kako dubioze u tvrtki svakim danom rastu, evidentno je da je pet do dvanaest za spas tog industrijskog diva i tamošnjih 1500 radnih mjesta.

Tko bi mogli biti kupci, trenutačno je potpuno neizvjesno. Neki domaći mediji spominjali su interes Ine, a posljednjih dana spominje se i navodni interes singapurskog Dreymoora. Tko god imao interesa, dogovor će morati biti sklopljen brzo. Vrijeme je resurs kojeg Petrokemija ima vrlo malo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije