Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Facebook

Mandarine za 3 kn/kg danas u Slunju, tražene u sve više gradova

mandarine
Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
30.10.2014.
u 15:37

To je jedan od prvih opipljivih rezultata Kolmanove impulsne inicijative spašavanja domaćih proizvođača mandarina koju je proteklih dana na Facebooku lajkalo i komentiralo više od 65 tisuća građana

Da su stigla i dva šlepera, sve bi otišlo - oduševljeno je komentirao Hrvoje Kolman, vlasnik i osnivač portala Finoteka.com, nakon što je jučer na čakovečkom sajmu u samo dva sata razgrabljen šleper - čak 22 tone neretvanskih mandarina.

1 kn troškovi, 2 zarada

To je jedan od prvih opipljivih rezultata Kolmanove impulsne inicijative spašavanja domaćih proizvođača mandarina koju je proteklih dana na Facebooku lajkalo i komentiralo više od 65 tisuća građana. Ideja je bila, naime, da poljoprivrednici ovogodišnji rekordan urod, umjesto trgovcima u bescjenje, prodaju direktno potrošačima za 3 kn/kg plus cijenu dostave. No iako se mislilo da je to Sizifov posao koji će se teško realizirati, proizvođači i potrošači učas su “kliknuli” preko Finoteka.coma, a u priču se uključuju i lokalne akcijske grupe (LAG-ovi) u općinama i gradovima koji proizvođačima osiguravaju besplatna mjesta za prodaju.

- Oduševljeni smo. I odazivom kupaca i pomoći Čakovca i Nedelišća - kaže Željka Palinić iz Blaca pokraj Opuzena. Trgovci i otkupljivači za zlatne plodove iz Neretve, koji ove godine zbog embarga ne mogu u Rusiju, nude kunu, čak i pola kune, pa je Željka i te kako zadovoljna poslom u Međimurju. Od cijene od 3 kune za kilogram, nakon što plati troškove transporta i dnevnicu radniku, ostat će joj i više od 2 kune. To nije neka zarada, ali je više nego u ovom času nude trgovci - i zadovoljstvo što će građani jesti slatku, svježe ubranu domaću mandarinu, objašnjava. Jučer se veliki broj građana s područja Međimurja kući vratio i bez mandarina. Bilo je i svađa i naguravanja.

- Čekala sam u redu dva sata! - kazala je žena iz susjednog Pribislavca. No Željka Palinić tješi Međimurce kako je i sljedeću srijedu u Čakovcu, a dan poslije, kako sada stvari stoje, mandarine će prodavati i u Varaždinu. Od 200 tona uroda, ostalo joj je još 50-60 tona.

Danas u Slunju

Hrvoje Kolman, koji je već u prva 24 sata inicijative prema mejlovima i upitima u inboxu procijenio potencijalnu narudžbu za više od 100 tona, kaže kako mu je sada teško sastavljati bilo kakvu računicu jer dnevno ne stiže otvoriti tisuće mejlova. No Finoteka.com ionako služi samo za besplatno prenošenje informacija i kontakata o proizvođačima do zainteresiranih potrošača, koji, ovisno o dogovoru i naručenim količinama, mogu proći i jeftinije od 3 kune za kilogram.

Zahvaljujući LAG-ovima Neretva i Frankopan akcija mandarina za 3 kn/kg jučer je održana i u Ogulinu i Otočcu, a danas je najavljena i na gradskoj tržnici u Slunju.

 >>Mandarine se neće bacati u Neretvu! Na webu akcija: 3 kn/kg

>>Počela isporuka mandarina iz Opuzena u KBC Zagreb

Komentara 1

KA
kafka
15:41 03.11.2014.

To se zove - prava cijena.!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije