Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hajdaš Dončić

Luka Rijeka omogućit će razvoj cjelokupnog gospodarstva

Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/4
04.04.2014.
u 13:35

Tu se pruža velika mogućnost za Luku Rijeka, jer je trenutno jedina hrvatska luka koja se nalazi na spomenutom koridoru

- Jedini  TEN-T pravac koji je za sada u potpunosti integriran u europsku mrežu je riječki  prometni željeznički pravac Luka Rijeka i željezničko cestovni pravac koji povezuje grad Rijeku, Primorsko-goransku županiju i Hrvatsku s Mađarskom i drugim zemljama EU, gdje je već sada, od 2014. do 2020. moguće sufinanciranje izgradnje osnovne infrastrukture u vrlo visokim postocima. Uvijek ponavljam da je HŽ infrastruktura već sada ugovorila projektiranje na većini dionica riječkog prometno željezničkog pravca, gdje će ukupna ulaganja do 2020. godine bit će oko dvije milijarde eura i većinom će biti financirane iz zajedničke blagajne EU. Tu se pruža velika mogućnost za Luku Rijeka, jer je trenutno jedina hrvatska luka koja se nalazi na spomenutom koridoru. Vjerujem da će Rijeci i PGŽ, kao što je bilo u prošlosti, još iz vremena Austro-Ugarske, omogućiti jedan brži i bolji razvoj, razvoj prometnog sustava i ukupnog gospodarstva u Hrvatskoj – kazao je danas u Rijeci ministar Siniša Hajdaš Dončić nakon održanog trećeg sastanka Komisije za promet i infrastrukturu Jadransko-jonske euroregije, na kojemu je predstavio dio strategije prometnog razvitka Hrvatske koji se odnosi na Rijeku i PGŽ.

Uz ministra, na sastanku je sudjelovala Lia Potec, dužnosnica za strategiju Opće uprave za mobilnost i promet Europske komisije i predstavnici regija članica iz šest zemalja Jadransko-jonske euroregije. Cilj sastanka, kojime je predsjedala Primorsko-goranska županija, bio je predstaviti realizirane aktivnosti tijekom 2013. godine i usvojiti  plan rada Komisije za 2014. godinu.

Usto, predstavljeni su i stavovi Konferencije perifernih pomorskih regija vezano uz Makroregionalnu strategiju Jadransko-jonske euroregije kao i osvrt Europske komisije na primjenu EU TEN-T smjernica i instrumenata za povezivanje Europe u cilju podržavanja prometnog i infrastrukturnog stupa Jadransko-jonske makroregionalne strategije.

>> Ministar zaboravio obećanje da će pomoći zapošljavanju kadeta

Komentara 1

Avatar Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
Elya iz 🇺🇦 Avdiivke
14:03 04.04.2014.

priče za malu djecu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije