Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na predstavljanju vina

Kušali smo vina Korlat berbe 2012.

Badel 1862 vina
Foto: Promo foto
1/4
30.05.2016.
u 14:46

U srijedu, 11. svibnja, u Winebaru Dobra vina organizirana su prva kušanja vina koja se puštaju na tržište iz Vinarije Daruvar, berba 2015. i sa položaja Korlat berbe 2012.

Glavni chef Dobrih vina složio je zahtjevni jelovnik s kojim su se idealno sljubila predstavljena vina.

Za piće dobrodošlice ponuđen je Sauvignon Daruvar 2015. Uz tartar od kozica na kukuruznom brašnu služila se Vrhunska Graševina Daruvar 2015.  

Korlatska vina predstavljena su uz rekonstruirani wok od tune s karameliziranim lukom - Korlat Merlot 2012., uz medaljone lungića omotanih pancetom uz kremu od celera i umak od brusnica - Korlat Cabernet 2012., a uz rib eye steak u vlastitom umaku poslužen je Korlat Syrah 2012.

Graševina Daruvar Selection (izborna berba bobica) 2009. odlično se sljubila s razbacanim cheesecakeom s marelicama.

 

Zlatna vina s Korlatskog kamena

Još prije desetak godina pojam Korlat (pokraj Benkovca) na vinogradarskim i vinarskim kartama Hrvatske nije postojao, a danas je upisan zlatnim slovima na vinskim kartama Europe, ali i svijeta.

Badelov projekt, često slikovito nazivan "vino iz kamena", danas je svakako jedan od najambicioznijih pothvata u hrvatskom vinogradarstvu, no zanimljivo je da je, po svemu sudeći, pokrenuo trend sadnje vinograda na kršnom tlu i kod drugih, manjih proizvođača vina.

Naime, nakon obrade, koja je počela 2004. godine na stotinu hektara tvrdog dalmatinskog kamena, korova i makije u ekstremnim uvjetima i na terenu koji ima najvišu točku na tristotinjak metara nad morem te je cijeli okrenut prema moru i sadnji loza merlota, cabernet sauvignona i syraha, vina iz Korlata od lansiranja prve berbe 2011. godine osvojila su 43 prestižne nagrade na međunarodnim ocjenjivanjima vina. Posljednje su stigle s ovogodišnjeg natjecanja u Finger Lakesu, vinskoj regiji države New York

Stručnjaci u Badelu 1862 nisu samo posebno ponosni na vrhunsku kvalitetu ovih vina, nego i na činjenicu da su uspjeli spojiti savršena vina s vrhunskim dizajnom. Naime, dizajn boce Korlata, koji je uistinu poseban, dobio je prestižnu svjetsku dizajnersku nagradu Red Dot.

Osim stručnjaka, kvalitetom korlatskih vina oduševljavaju se i potrošači, jer to su vina koja su svojom pojavom osvojila hrvatsko tržište, naročito vinoteke i kanal HoReCa.

 

Zlatna Vinarija Daruvar

Daruvar je upisan u svjetsku vinsku kartu velikim zlatnim slovima zahvaljujući Vinariji Daruvar. Tisućljećima je okolica Daruvara poznata po uzgoju vinove loze. Širenje i procvat vinogradarstvo Daruvara doživljava dolaskom obitelji Janković u Daruvar početkom 18. stoljeća. Poznat je vinski podrum Vinarije Daruvar u dvorcu grofa Jankovića.

Podrum je renoviran 1995. godine. U ovom povijesnom prostoru čuvaju se kvalitetna i vrhunska vina Vinarije Daruvar. Zidovi podruma su ukopani nekoliko metara u zemlju, debeli su i do 2 metra, tako da je temperatura u podrumu ljeti i zimi 10-14°C te su osigurani idealni uvjeti za njegu i dozrijevanje visokokvalitetnih kapljica Graševine Daruvar, Rajnskog Rizlinga, Chardonnaya i Sauvignona.

Vinarija Daruvar i njeni vinogradi prostrti po blagim padinama Papuka i Psunja, na nadmorskim visinama 150-230 m, nastavljaju tradiciju i njeguju običaje vinogradarstva i podrumarstva tog kraja još iz antičkih vremena. Mikroklimatski uvjeti na ograničenim lokalitetima Daruvarskog vinogorja posebno pogoduju iznimnim osobinama daruvarskih vina: graševini, chardonnayu, rajnskom rizlingu i sauvignonu.

Medalje koje su osvojila vina Vinarije Daruvar na prestižnim svjetskim ocjenjivanjima vina u zadnjih pet godina omogućile su da ova vinarija s ponosom i zaslužno nosi ime „zlatna vinarija“ temeljem medalja koje su dobili Vrhunska Graševina Daruvar, Sauvignon, Graševina izborna berba, Sauvignon izborna berba i Chardonnay kasna berba.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije