Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganja

Kupuju tvrtke u regiji i ulažu 15 milijuna kuna

 IN2 Dynamics
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
17.04.2014.
u 15:26

IN2 prepoznatljiv je po sustavima u zdravstvu poput e-naručivanja

Softverska grupacija iz Hrvatske IN2 kupila je softversku tvrtku Actavia u Srbiji koja će se sada zvati IN2 Dynamics. Tim ulaganjem grupa dobiva 17 stručnjaka i tvrtku koja je lani ostvarila oko pola milijuna eura prihoda. Tako će i proširiti poslovanje na tržištu Srbije gdje IN2 već sedam godina posluje s tvrtkom IN2. Preuzimanje beogradske tvrtke početak je ambicioznog investicijskog ciklusa za 2014., kazali su na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Naime, IN2 ove godine planira još akvizicija, barem jednu, i to vjerojatno na domaćem tržištu, kazao je Ante Mandić, predsjednik uprave IN2. Ukupna je planirana vrijednost investicija za ovu godinu 15 milijuna kuna.

Ulaganje u zaposlene

Grupa IN2 svoje pozitivne projekcije temelji na dobrim poslovnim rezultatima iz 2013., kada su ostvarili 167 milijuna kuna prihoda ili 14 posto više nego 2012. Operativna im je dobit 22,5 milijuna kuna, što je 65 posto više u usporedbi sa 2012. Grupa IN2 povećava i broj zaposlenih, a trenutačno zapošljavaju 456 ljudi. – Ove godine planiramo premašiti broj od 500 zaposlenih. Očekujemo i nastavak rasta prihoda u Hrvatskoj i regiji. Žilavi smo i otporni na krizu – istaknuo je Ante Mandić. Prosječna je plaća u IN2 oko 10.000 kuna neto i glavni izazov cijele ICT industrije upravo su plaće mahom visokoobrazovanih zaposlenika. Stoga IN2 pokušava svoje zaposlene zadržati u Hrvatskoj dobrom radnom atmosferom, edukacijom i dodatnim pogodnostima. Ulaganje u zaposlene, tvrde, primarni im je fokus te u strukturi troškova na plaće otpada 70 posto budžeta.

Hrvatska je malo tržište

Kako tvrdi Mandić, ne vidi koja će korist biti od izdvajanje ICT-a kao važnog sektora u industrijskoj strategiji. Nije napravljena prava analiza IT-a, a pritom, kaže, ne vjeruje u selektivne mjere poput rasterećenja plaća jer to valja učiniti za sve, jedino bi tako gospodarstvo raslo, a samim tim i ICT. IN2 unatoč krizi stalno raste, a ponajprije su okrenuti dobivanju poslova i projekta iz europskih fondova te na međunarodnim natječajima u regiji budući da su transparentni, objašnjava Mandić. Bit je poslovanja i rasti na temelju svojih kompetencija i proizvoda. IN2 nije ovisan o jednom klijentu, već ima zdravu distribuciju. Hrvatska je malo tržište i na njemu je posebno teško rasti. Najbrže rastući sektori IN2 grupe su zdravstvo te IT sigurnost i forenzika koji preuzimaju sve veći udio u poslovanju. Javni sektor još drži najveći udio u ukupnim prihodima, a slijede ga sektori financija i gospodarstva, a najbrže rastući IN2 prepoznatljiv je po proizvodima poput sustava e-liste čekanja i e-naručivanje.

>> Adacta ostvarila rast prihoda od 24 posto te kupila domaću Sofisticu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije