Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagorsko čudo

Krapinska Kotka šije odijela za Pierre Cardin, Dressler i Windsor

Kotka
Foto: MLADEN MANDIĆ
23.09.2014.
u 12:45

Kotka godišnje proizvede oko 190 tisuća odijela, na njemačko tržište izveze ih čak 186 tisuća, a ostatak plasira u Hrvatskoj

Unatoč sve većoj konkurenciji iz Kine i istočnoeuropskih zemalja, krapinska tekstilna konfekcija Kotka, koja danas radi isključivo muška odijela, uspješno se prilagođava zapadnoeuropskom tržištu. Zapošljava 610 radnika s prosječnom neto plaćom od 3100 kuna. U posljednjih šest godina u proizvodnju je investirala 5,9 milijuna kuna, od čega je milijun kuna potpore dobila od države, 2,3 milijuna kuna je kredit HBOR-a, a preostalih 2,6 milijuna kuna uložila je vlastitog novca.

– Kotka proizvodi godišnje oko 190 tisuća muških odijela od kojih 186 tisuća izvozimo u Njemačku. Šivamo za Pierre Cardin, Dressler, Windsor. Za Nijemce šivamo odijela za koja nam oni isporučuju materijale, a mi im krojimo i šivamo. Cijena takvog odijela za koje dobivamo materijal za izvoz je 35 do 42 eura po komadu. U Hrvatskoj pak odijela prodajemo po cijeni od 1600 do 1950 kuna – rekao nam je većinski vlasnik Kotke Ivica Cerovečki, koji drži 70% dionica, dok 30% imaju sadašnji i bivši radnici. Kotka je lani ostvarila 56 milijuna kuna ukupnog prihoda i dobit od 2,6 milijuna kuna.

– Nijemci su prepoznali našu kvalitetu i zato nam plaćaju i do 30% više nego za odijela koja bi im sašili u Kini, Turskoj ili u istočnoj Europi. Zbog kvalitete koju smo dosegli, ne moramo se brinuti za plasman svojih odijela – rekao nam je direktor Kotke Ivica Cerovečki.

>> 'Da ne izvozimo gotovo sto posto, Kotka ne bi opstala'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije