Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
7. konferencija o kontrolingu

Kontroling kao ključ boljeg poslovanja u Hrvatskoj

16.04.2015.
u 19:38

Konferencija o kontrolingu okupljenima je skrenula pozornost kako se suvremenim metodama kontrolinga može oporaviti domaće gospodarstvo te naglasila nužnost uvođenja kontrolinga u hrvatsku poslovnu praksu

U zagrebačkom hotelu Sheraton uspješno je okončana sedma konferencija o kontrolingu u organizaciji domaće tvrtke za poslovni konzalting Altius savjetovanje.

Pripadnici kontrolerske zajednice, uključujući vlasnike, članove uprava i visoki menadžment, imali su priliku čuti panel raspravu u kojoj su prvi puta u Hrvatskoj vodeći hrvatski stručnjaci pokušali odgovoriti kako se suvremenim metodama kontrolinga može oporaviti domaće gospodarstvo.

Andreja Švigir, direktorica tvrtke Altius savjetovanje izjavila je: „Kao organizatorica sam zadovoljna odazivom i porukama konferencije, no kao kontrolerica nisam zadovoljna brzinom implementacije kontrolinga kao skupa mjera koji mogu ubrzati gospodarski oporavak Hrvatske. No vjerujem da će se to promijeniti te da će kontoling uistinu biti drukčiji put prema uspjehu.“, zaključila je Švigir.

Švigir je u adresiranju problematike implementacije kontrolinga navela alarmantne podatke nedavne američke studije (U.S. Bank, Jessie Hagen; 2013.) u kojoj se navodi da je vodeći razlog za propast poslovanja 96% tvrtki – loš menadžment. Lošem menadžmentu nije pomogla ekonomska kriza koja već godinama negativno utječe na poslovanje tvrtki diljem svijeta. Međutim, upravo u kriznim vremenima važno je činiti što manje menadžerskih pogrešaka. U Hrvatskoj se kontroling, odnosno procjene rizika poduzetničkim i menadžerskih odluka primjenjuje u rijetkim tvrtkama, a o čemu se moglo čuti na konferenciji.

Konferencija je započela okruglim stolom. Sudionici panel rasprave dr. sc. Željko Lovrinčević (Ekonomski Institut Zagreb), prof. dr. sc. Neda Vitezić,(Ekonomski fakultet Rijeka), Nada Zver, direktorica jednog od vodećih hrvatskog izvoznika, Ivančice d.d., Nenad Budimir, CFO i član Uprave Billa d.o.o., Marina Hudek Lautar, voditeljica kontrolinga Atlantic Grupe d.d. te Iva Kraljević Licardo, suvlasnica tvrtke Diwagner razgovarali su o iskustvima s kontrolingom iz vlastitog aspekta, a panel je moderirala Andreja Švigir, direktorica Altius savjetovanja.

Panel je otvoren izlaganjem prof. dr. sc. Nede Vitezić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci, koja je istaknula da u Hrvatskoj kontroleri imaju široku ulogu koja uključuje i strateško i operativno djelovanje kao oblik potpore upravi u donošenju odluka, dok kada je riječ o tvrtkama koje su u stranom vlasništvu kontroling je uglavnom sveden na operativnu razinu, odnosno na poslovno izvještavanje, dok se strateški kontroling primjenjuje u matičnim zemljama. „Za uspješan kontroling potrebna je promjena kulture upravljanja tj više odgvornosti i etičnosti u vođenju poduzeća“, zaključila je prof. dr. Vizetić.

Dr. sc. Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta istaknuo je nužnost promjene poimanje tržišta i odnos prema poduzetništvu, koji svjetlosnim godinama zaostaje za ostalim tranzicijskim zemljama srednje Europe kao što su Češka, Slovačka ili Poljska. „U Hrvatskoj je na snazi model formalnog usvajanja normi koje su samo mrtvo slovo na papiru i krajnje je vrijeme da se počnu primjenjivati u praksi. Javni sustav mora postati konkurentan restrukturiranjem što se može postići slaganjem potpornih stupova restrukturiranja od kojih je kontroling jedan od najvažnijih“ dodao je Lovrinčević.

Nada Zver, direktorica jednog od vodećih hrvatskog izvoznika, Ivančice d.d. izjavila je kako je pomoć države izvoznicima zanemariva, pa je Ivančica d.d iz tog razloga prepuštena sebi te razvoj tvrtke ovisi o vlastitim naporima u razvijanju poslovnih procesa. „Kontroling odjel u tvrtki Ivančica postoji četiri godine te služi kao desna ruka upravi u procesima operativnog i strateškog upravljanja. Osim toga, dodatna prednost tvrtke leži financijskoj stabilnosti koja je postignuta dugogodišnjim pozitivnim poslovanjem te politikom raspodjele sredstava usmjerene na jačanje financijske stabilnosti tvrtke, zaključila je Zver.

Nakon panel rasprave posjetiteljima je održan niz zanimljivih predavanja iz kontrolerske prakse, što je bila jedinstvena prilika za upoznavanje sa svakodnevnim izazovima kontrolera te su se mogli iz prve ruke upoznati s konkretnim učincima kontrolinga po pitanju postizanja što učinkovitijeg poslovanja. Vrijedno je istaknuti da koferencija osim edukativnosti ima i humanitarni karakter, pa je tako dio prihoda od kotizacije za sudjelovanje doniran Zakladi biskup Josip Lang, koja pomaže bolesnim, starim i siromašnim ljudima. Više o zakladi : http://www.zbjl.hr/

Detalje o 7. hrvatskoj kontroling konferenciji pogledajte na adresi www.altius.hr. Konferencija je realizirana je pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva RH, a u partnerstvu s IGC-om - međunarodnom grupacijom za kontroling, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskim izvoznicima i Poslovnim učilištem Experta. Konferenciju su medijski podržali Večernji list: www.vecernji.hr i Poslovni dnevnik: www.poslovni.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije