Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽE I EMIRATES

Što slijedi za zračnu luku Franjo Tuđman nakon novog terminala

ZLFT
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/12
30.03.2017.
u 17:00

Doveli su 10 novih aviokompanija, ali i već dvaput podignuli putničke takse

Koncesionari na Zračnoj luci “Franjo Tuđman” ispunili su obvezu iz koncesijskog ugovora i sagradili su novi putnički terminal u roku od tri godine od dana preuzimanja zagrebačkog aerodroma pod svoje upravljanje. Ovaj tjedan terminal je i pušten u promet.

Tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ), koju su osnovali koncesionari na Plesu – Aerports de Paris, Bouygues, Marguerite, IFC, TAC i Viadukt, preuzela je zagrebački aerodrom krajem 2013. i naslijedila broj od 2,300.231 putnika, koliko ih je te godine prošlo preko Plesa.

Restrukturiranje CA

Zračna luka “Franjo Tuđman” je pak u 2016. opslužila 2,766.097 putnika, što znači da je u tri godine pod koncesijom broj putnika povećan za 465.866 ili oko 20 posto. Zagrebački aerodrom je pak u 2013. u odnosu na 2012. imao pad broja putnika za nešto više od 40.000, prvenstveno zbog programa restrukturiranja Croatia Airlinesa, koji je morao rezati broj linija i zrakoplova. Ako se izuzme 2013. kao iznimna godina zbog Croatia Airlinesa, koji čini 55% ukupnog prometa na Plesu, rast broja putnika na ZL Franjo Tuđman pod koncesijom može se usporediti s razdobljem od 2010. do 2012., kad je broj putnika porastao za 270.748.

Rast broja putnika koncesionari su, među ostalim, osigurali dovođenjem 10 novih aviokompanija na Pleso, među njima i neke od najvećih svjetskih avioprijevoznika – KLM, Swiss, Qatar Airways. Tom je rastu poprilično pridonio i dolazak kanadskog Air Transata koji je uveo sezonsku liniju jednom tjedno između Toronta i Zagreba. Ove godine pak ZL Franjo Tuđman vjerojatno će premašiti tri milijuna putnika jer dolaze nove aviokompanije, a postojeće povećavaju broj frekvencija ili uvode nove linije.

Dolazi Emirates

Tako će od lipnja Emirates svakodnevno povezivati Zagreb i Dubai, Air Transat će dva puta tjedno letjeti između Toronta i glavnog hrvatskog grada, a Croatia Airlines će uvesti četiri nove linije. A što je veći broj putnika na Franji Tuđmanu, to će značiti i veću zaradu za Hrvatsku jer za svakog putnika koncesionar plaća 1,25 eura koncesijske naknade. MZLZ je dosad u državni proračun uplatio oko 15,7 milijuna koncesijske naknade, a prema izračunima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, u 30 godina, koliko traje koncesija na Plesu, platit će oko 500 milijuna eura po toj osnovi.

No to im ne bi trebalo predstavljati problem jer su koncesionari u ove tri godine već dva puta povećavali putničke takse. Tako su odmah nakon preuzimanja zračne luke putničke takse za međunarodne putnike povećali s 10 na 15 eura, a za domaće s četiri na sedam eura. Od otvaranja novog terminala te takse su dodatno poskupjele pa sad iznose 17 eura za međunarodne putnike i 7,5 eura za domaće.

Zbog skupljih naknada zagrebački aerodrom napustile su neke aviokompanije poput niskobudžetnog Easyjeta.

>> Zagreb se ima čime ponositi. Aerodrom izgleda svjetski

>> Ne trebam taksi kada na let mogu stići linijom 290

Komentara 27

DU
Deleted user
18:46 30.03.2017.

Brzo će Zagreb na pet milijuna, a tada slijedi proširenje ZL F. Tuđman.

DA
dado56
18:04 30.03.2017.

sve avio kompanije ostavaruju odlicne rezultate na nizim cijenama goriva osim CA, najveci problem novog aerodroma bit ce CA, avioni se uskoro moraju obnavljati a kompanija diše na škrge i dalje za svaki veći kvar panika, prodaju se slotovi i ostalo ... podsjeca na neku sadasnju pricu

Avatar jankoja70
jankoja70
18:53 30.03.2017.

Ja se nadam direktnim letovima za Ljublanu i Trst!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije