Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan velikih planova

Končar najavio milijardu eura ulaganja, Debeljak nova zapošljavanja

Dan velikih planova
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/7
26.09.2014.
u 17:32

– Za svako radno mjesto država bi mogla dati 20.000 eura – rekao je Tomislav Debeljak

Na Danu velikih planova predstavnici domaćih kompanija i konzultanti govorili su o strategijama i prilikama za rast te akvizicijama.

– U sljedeće dvije do tri godine može se očekivati tri do četiri milijarde eura investicija u turistički, odnosno u hotelski biznis. Zato akvizicije viđene u tom sektoru posljednjih mjeseci obavljene su ili zbog stvarne želje za učvršćivanjem pozicije na tom tržištu, no od nekih i zbog očekivanja da će ih uskoro preuzeti neki jači strani ulagač u hotelskom biznisu – rekao je Miroslav Dragičević iz Horwath HTL. Rekao je da će se ionako hotelska industrija kod nas razviti tek ulaskom jakih stranih ulagača u tom sektoru, jer za sada smo još uvijek bazirani na "zimmer frei" filozofiji.

Končar planira uložiti milijardu eura

Što se tiče poteškoća pri ulaganjima, mnogi poduzetnici-investitori su se dotaknuli problema s kojima se suočavaju, pa je tako primjerice Danko Končar iz Kermas ulaganja rekao kako ne postoji komunikacija među državnim tijelima. – Tako, primjerice, dan nakon što sam pobijedio za projekt Sv. Katarina, konzervatori ga upisali u registar kulturnih dobara. Nadalje, niti jedan projekt još nije potvrđen kao strateški jer postoji nelogičnost, pa državi uz projekt koji bi mogao biti strateški potrebno je predočiti i jamstvo banke. Pa se pitam, što je prije, kokoš ili jaje – rekao je Končar. Bez obzira na pad ili rast BDP-a, Končar planira uložiti milijardu eura.

Tomislav Debeljak iz DIV-a smatra da bi država trebala donijeti zakon prema kojem bi stimulirala zapošljavanja. – Za svako radno mjesto država bi mogla dati 20.000 eura, iznos koji bi joj se vratio kroz dvije i pol godine, a znatno bi dignuo zaposlenost – mišljenja je Debeljak koji se pohvalio velikim brojem novo zaposlenih osoba.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Strategija u Styriji temeljila se na brzom reagiranju

Što se tiče očekivanja, većina nazočnih poduzetnika očekuje stagnaciju BDP-a u sljedećoj godini. S takvim gospodarstvom niti domaće tvrtke nemaju prostor za veći rast. Ivan Tolj iz Styria Media grupe spomenuo je kako se gubljenjem srednjeg sloja smanjuje i potrošnja, a što mediji osjećaju na strani profita. – Naša strategija u Styriji temeljila se na brzom reagiranju. Do 2016. godine očekujemo profitni nivo od sedam posto, a postoje i planovi širenja na regiju. Konsolidacija je neophodna i bez toga mediji neće preživjeti – rekao je Tolj.

Spomenuo je pri tom problem regulatora koji ne dozvoljava novinama širenje poslovanja na medije, kao što je radio ili televizija. Jer trenutačno se ne može preživjeti niti samo od printa, niti samo od digitalnog izdanja.

"Treba zaustaviti uvoz"

Branka Slaveska iz Karlovačke pivovare najavila je kako su odlučili otkupiti sav hrvatski ječam za proizvodnju piva, jer ih vodi logika, da ako imaju takav pristup, da će imati i potrošače. Kao problem istaknula je skupu vodu u Hrvatskoj, koja je najskuplja u regiji.

Iskorak uz neophodno restrukturiranje najavio je Tomislav Mazal, predsjednik uprave Đure Đakovića. – Planiramo se javiti na velike natječaje u vojnom dijelu, zbog čega smo i morali povećati kapital. Rekao je kako o njihovim poslovima ovise i poslovi kooperanata, pa primjerice, kada su radili oklopna vozila za Ministarstvo obrane, zaposlilo se je istodobno i 100 manjih poduzetnika.

Marko Pipunić iz Žita poručio je kako treba zaustaviti uvoz, jer radnike i tehnologiju ima i Hrvatska. A konzultant Marijan Kostrenčić pohvalio je promjene Vlade u poreznoj politici, te smatra da i takvi povremeni mali potezi mogu pomoći u oživljavanju gospodarstva.

>>Danko Končar u upravi škvera iz Trogira

Komentara 23

PI
pixiee
18:25 26.09.2014.

nova zapošljavanja, ma gdje će se ljudi zaposliti, sve ste prodali i uništili?!??!

K2
kritičar_2
17:59 26.09.2014.

Titin školovani prevarant,spašava hrvatsko gospodarstvo,i još Srbin.Da pukneš od smijeha.

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
18:23 26.09.2014.

Sta su ovi udbasi dosli prat mozak Narodu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije