Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ugovori

Kinezi Brodosplitu naručili gradnju triju velikih brodova

Borodosplit
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
20.02.2014.
u 10:47

Kineska banka Exim otvorila je kreditnu liniju za 10 milijardi eura ulaganja u jugoistočnoj Europi

Kineske investicije konačno u došle do Hrvatske, a zadovoljno ruke trljati može Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita, jer je dobio narudžbu iz Kine uz pomoć koje može biti miran mjesecima. Prema neslužbenim informacijama splitskom škveru naručena su tri velika broda, a posao bi se trebao finalizirati u idućih mjesec dana.

Potpis u ožujku

O kolikom je poslu riječ, ne može se doznati ni u Brodosplitu ni u CSEBA-i (Kinesko-jugoistočnoeuropska poslovna asocijacija) koja je sudjelovala u postizanju dogovora. U Brodosplitu su potvrdili da su u pregovorima s kineskim naručiteljima, ali dalje od toga nisu željeli govoriti jer dogovor nije finaliziran. No zna se da u ožujku u Hrvatsku dolazi kinesko brodograditeljsko izaslanstvo, a tijekom tog posjeta moguće je i formaliziranje prvih poslova. U zagrebačkom uredu CSEBA-e malo su rječitiji pa kažu da je uz njihovo posredovanje ostvaren preliminarni dogovor o suradnji između kineske i hrvatske brodograditeljske industrije.

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL

(Foto:Ivo Cagalj/PIXSELL)

Posao i u Južnoj Americi

– Kineski partneri zainteresirani su za projektiranje i gradnju brodova u Hrvatskoj. Dio tih poslova svakako bi se odrađivao u Brodosplitu – potvrdili su.

Iako nisu spomenuli o kojem se naručitelju radi, CSEBA je izvijestila da je investicije u regiji najavio China Shipbuilding Industry Corporation pa bi iza ugovora s Brodosplitom mogla stajati ta tvrtka. U kinesko-hrvatskoj asocijaciji kažu i da je s kineskim partnerima dogovoren i zajednički nastup domaćih škverova na tržištima Latinske Amerike i Afrike, što znači da bi se za hrvatsku brodogradnju mogao otvoriti čitav niz novih poslova.

Inače, namjera je CSEBA-e intenzivirati odnose dviju gospodarstava pa kažu da je unosan ugovor za škver samo prva od mnogih investicija koje će doći s istoka.

– Počinje nova era hrvatsko-kineskih odnosa – poručila je kineska veleposlanica Deng Ying otvarajući ured asocijacije u Zagrebu.

Kineska banka Exim otvorila je kreditnu liniju za investicije teške 10 milijardi eura za područje jugoistočne Europe, a Kinezi su, osim za brodogradnju, zainteresirani prije svega za logistički sektor i nekretnine.

>> Vratite sve suspendirane radnike i sindikalce na posao u Brodosplit

Komentara 1

JO
josmalopanestalo
19:58 24.02.2014.

pa normalno, a gdje bi drugdje samo je prije trebalo ubit stari brodosplit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije