Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pojeftinjenje kredita

Kamate u Zabi i HPB-u padaju 7. kvartal

novac
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
27.05.2016.
u 06:50

Najave nižih kamata ovih dana očekuju se i od drugih banaka koje ih izračunavaju tromjesečno i polugodišnje

Već su dvije banke, Zagrebačka i Poštanska, najavile smanjenje kamata na kredite za sljedeće razdoblje, a ovih se dana zasigurno mogu očekivati i objave ostalih banaka koje kamate mijenjaju na tromjesečno ili polugodišnje. Trend pada kamata, koji na našem tržištu traje već sedam posljednjih kvartala, prati kamatnu politiku Europske središnje banke.

Novi otplatni planovi

Ona pak referentnu kamatu drži rekordno niskom, na nuli, a prema njoj se referiraju euribor, referentna kamatna stopa koja se utvrđuje na europskom međubankarskom tržištu i u Hrvatskoj služi kao ponder za kredite u eurima, te NRS, nacionalna referentna stopa koja predstavlja prosječan trošak financiranja bankarskog sektora u Hrvatskoj i izračunava je HUB te služi kao ponder za kredite u kunama.

Zaba tako od 1. srpnja na postojeće stambene kredite u kunama, kod kojih kao parametar koristi šestomjesečni NRS1, kamatnu stopu smanjuje za 0,09 postotnih bodova, dok će je za kredite vezane uz euro spustiti za 0,30 postotnih bodova. Za ostale kredite u otplati kod kojih koristi šestomjesečni NRS2, kamatu za kune smanjit će 0,07 postotnih bodova, za eure 0,28 bodova. Dužnicima će do 15. lipnja poslati pismene obavijesti o smanjenju anuiteta koji dospijevaju 1. kolovoza i nove otplatne planove.

Sljedeća promjena 1. siječnja

Tijekom ukupno sedam smanjenja od prosinca 2012. za kredite kod kojih koristi NRS1 Zaba je za kune kamatu spustila ukupno 1,05 postotnih bodova, za eure 1,43. Za kredite kojima je parametar šestomjesečni NRS2 za kune je kamata pala ukupno 1,05, a za eure 1,51 postotni bod.

Sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima u Zabi će biti 1. siječnja 2017., ovisno o kretanju kamatnih stopa koje hrvatske banke plaćaju na depozite fizičkih i pravnih osoba.

HPB je pak u posljednje dvije i pol godine kamatne stope snizio od 1,09 do 1,39 postotnih bodova, ovisno o vrsti kredita. Od 1. srpnja smanjuje ih na sve kredite građana s promjenjivom kamatom: za kredite uz valutnu klauzulu smanjenje iznosi 0,30, a za kredite u kunama 0,09 postotnih bodova u odnosu na trenutačne uvjete. Na stambene kredite uz valutnu klauzulu u eurima umjesto 4,82 posto kamata će iznositi 4,52 posto, a na kunske stambene kredite 5,36 umjesto dosadašnjih 5,45 posto. Stambenim zelenim kreditima u euru kamata je pala sa 4,32 na 4,02 posto, u kunama na 4,86 umjesto 4,95 posto.

Kamatnu stopa na nenamjenske kredite uz valutnu klauzulu u euru smanjuju sa 7,86 na 7,56 posto, dok će za kunske kredite vrijediti nova kamata od 8,40 posto umjesto 8,49 posto. Spuštaju i kamate za sve ostale vrste kredita građanima s promjenjivom kamatom. 

>>BIS: Sprema se oluja u globalnoj ekonomiji

Ključne riječi

Komentara 1

GA
galway
08:31 27.05.2016.

Kad eks stambenih kredita padne ispod 4%, onda će to biti povoljno. Sve ostalo nije vrijedno spomena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije