Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dužničko ropstvo

Kad uđemo u eurozonu, krediti u kunama opet će biti krediti u euru

'22.12.2008., Zagreb - Erste Banka. Snimanje ilustracije - koristenje usluga banke i komunikacija s osobnim bankarom. Photo: Davor Puklavec/24sata'
'Davor Puklavec/24sata'
02.10.2011.
u 19:44

Kamate na kredite u našoj valuti veće su od onih u eurima, ali i promjenjive. Zajmovi u domaćoj valuti ipak nose i valutni rizik

Hrvatske su banke godinama odbijale odobravanje dugoročnih kunskih kredita, uz objašnjenje da nemaju dugoročnih izvora novca u kunama, no nedavno su se na taj potez odlučile Hrvatska poštanska banka i OTP.

Bez naglog buma

S obzirom na to da kunski depoziti u međuvremenu nisu doživjeli nagli bum, a oročenja su i dalje najčešće na godinu dana, bit će da se ipak nešto moglo vezano uz to napraviti i prije. Malo je poznato da kunske kredite već godinama nude i stambene štedionice, no u to slučaju klijenti moraju i štedjeti u kunama. No, ono što je novim, opreznijim, dužnicima najvažnije jest pitanje jesu li sad zaštićeni i može li se i njima dogoditi "slučaj švicaraca"? Po čemu su u prednosti, a što su nedostaci ovog modela?

– Glavna prednost za klijenta s kreditom u kunama bez valutne klauzule eliminacija je valutnog rizika, jer se većina dohotka kućanstava ostvaruje u kunama. Međutim, kada govorimo o eliminaciji valutnog rizika, treba biti svjestan da je Hrvatska visoko eurizirana zemlja te da se, primjerice, cijene nekretnina izražavaju isključivo u eurima, što znači da se dio valutnog rizika ipak zadržava – objašnjavaju u Splitskoj banci, koja ovakve kredite ne nudi.

Podsjećaju i da određeni dio stanovništva ostvaruje zaradu u eurima, primjerice, u turizmu, a povijesno kretanje tečaja euro/kuna pokazuje minimalnu volatilnost.

– S obzirom na to da banke nemaju dovoljno kunskih izvora financiranja, onda su i kamatne stope na kunske kredite bez valutne klauzule nužno više, a time i klijentima manje primamljive – napominju u banci.
Opasnost leži i u ulasku u eurozonu, kad će se krediti u kunama pretvarati u kredite u eurima. Tad će se utvrđivati tečaj domaće valute u odnosu na euro, koji mora biti stabilan, odnosno kretati se u maksimalnu rasponu od plus-minus 15 posto.

Nemoguće predvidjeti

Tek pri kraju desetljeća trebao bi biti poznat i odnos kune i eura, po kojem će se provesti konverzija imovine i obaveza, tj. i kredita.
U OTP-u, koji se upustio u odobravanje kunskih kredita, kažu da oni nemaju valutnog rizika, no prerano je govoriti što će se dogoditi s tim kreditima kada RH uđe u eurozonu.

– Gotovo je nemoguće predvidjeti kako će tada izgledati financijsko tržište. Sigurno je da će banke na vrijeme pripremiti sve za konverziju – najavljuju.

Komentara 63

OB
-obrisani-
11:35 02.01.2012.

Prijateljski savjet;mani se ćorava posla i drži se kune. Ostavi se eurozone,dok se magla ne digne i EU odluči šta će i kako će sa eurom

OB
-obrisani-
13:50 03.10.2011.

Zašto naslovi uvijek počinju sa KAD uđemo u EU, eurozonu isl. Zašto ne napišete AKO uđemo u EU. Neka narod bude pametan i kaže NE u EU.

AM
a_morte_i_rossi
09:09 03.10.2011.

@patuljcica za 600€ kupiš apple macbook air a kod nas je 1100€ pa ti vidi di živiš!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije