Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mađarski novinar

'Robertu Ježiću novac je uplatio Tóth – siva eminencija i bivši šef MOL-a'

robert ježić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
11.04.2014.
u 14:15

Unatoč tvrdnjama MOL-a da nema veze s Hangarnom i da je to tvrtka u vlasništvu Rusa Mihaila Gucerijeva, koji se pojavio i u Zagrebu na sudu, to nije točno

MOL je znao i zatajio tko su stvarni vlasnici tvrtke Hangarn koja je isplatila pet milijuna eura na račun tvrtke Xenoplast Roberta Ježića, novac za koji se u prvostupanjskoj presudi kaže da je mito Ivi Sanaderu za predaju upravljačkih prava Ine. Nije riječ o Rusu Mihailu Gucerijevu, imam dokumente koji pokazuju da je ta tvrtka bila u 33-postotnom vlasništvu dvojice Mađara. Jedan od njih – József Tóth – siva je eminencija energetskog biznisa, a njegovo je ime namjerno skriveno od hrvatskih vlasti, tvrdi mađarski novinar József Spirk s kojim smo jučer razgovarali. Tóth, bivši šef MOL-a i mentor Zsolta Hernádija, kao i njegova tvrtka, sada su pod istragom i Austrijanaca zbog navodnog pranja novca od 2005. do 2009. godine.

MOL je 2004. sklopio dugogodišnji ugovor s tvrtkom Hangarn, kaže nam Spirk, koji je nove elemente priče o mitu objavio na Indexu.hu. Unatoč tvrdnjama MOL-a da nema veze s Hangarnom i da je to tvrtka u vlasništvu Rusa Mihaila Gucerijeva, koji se pojavio i u Zagrebu na sudu, to nije točno.

– Hangarn su 2004. kupile dvije kompanije: Brocada, u vlasništvu Rusa Gucerijeva, te Torafin, u vlasništvu Imre Fazakasa, ali i Józsefa Tótha. No njegovo ime se pažljivo skrivalo i do sada nije spomenuto u istrazi o davanju mita – govori Spirk.

– No netom prije nego što su u Zagrebu u svibnju 2012. svjedočili Gucerijev i Fazakas, Torafin se povlači iz vlasništva Hangarna, a Tóth svoj udio prebacuje na Fazakasa i nestaje iz priče. Njegovo ime je sakriveno od hrvatskih vlasti – smatra.

Kupnju Hangarna vodio je odvjetnik Johannes Hohenbühel. On je poveznica s još jednim slučajem: u Austriji istražuju mađarsko-ukrajinsku tvrtku Emfesz zbog sumnji da je od 2005. do 2009. prebacila između 80 i 100 milijuna dolara na račune na Djevičanskim otocima.

– Operaciju je koordinirao Hohenbühel, a ispostavilo se da je u posao bila uključena i tvrtka Torafin. Hohenbühel je posvjedočio da mu je upravo Tóth davao upute kako usmjeravati novac – kaže Spirk.

>> Ina Ježiću daje posao od 40 milijuna kuna

Ključne riječi

Komentara 19

CA
cavecanem
14:31 11.04.2014.

i dobro kad će više ježić vratit pare? hrvatsko pravosuđe? hrvatska policija? netko?

SO
Somelier
15:12 11.04.2014.

Neznam čemu ovo zamučivanje. Pa taman da je sam Orban uplatio 5 miljuna eura Ježiću, pa gdje je taj novac. Da nisu tih 40 milijuna kuna koje INA sada daje Ježiću kao ugovor, ustvari nagrada za "pakovanje" Sanaderu.

DU
Deleted user
15:19 11.04.2014.

Da je sve to i istina, kakve ima to veze sa Sanaderom ???... Naslov metak, tekst ćorak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije