Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužbe

Je li TOZ planski i bez potrebe poslan u stečaj?

01.08.2014., Zagreb - Tvornica olovaka Zagreb najavila je da ce nabaviti  zirafu kako bi osnazila svoje financijske rezultate, o cemu su obavijestili putem redovitog financijskog izvjestaja. Zirafa ce biti smjestena u nastambu koja ce se nalaziti na livad
Foto: Borna Filic/PIXSELL
31.08.2015.
u 18:55

Industrogradnja nekretnine zbog stečaja TOZ-a žale se Trgovačkom sudu

Industrogradnja nekretnine, jedan od dioničara TOZ-a, podnijele su žalbu zbog otvaranja stečaja TOZ-a, koju je pokrenula uprava i Nadzorni odbor. Drže da za to nije bilo potrebe jer je do stečaja došlo zbog blokade računa u visini od samo 0,5 posto kapitala tvrtke te da je zahtjev za stečaj predan a da javnost i dioničari prethodno nisu obaviješteni o problemu i pozvani da sudjeluju u spašavanju tvrtke.

Pažljivo smišljeno?

Štoviše, skupština je odgađana i u konačnici je zakazana godinu nakon zahtjeva dioničara, a kaznena prijava i ranije je podnesena zbog saznanja da su uprava i NO izvlačili novac iz TOZ-a, odnosno zbog uzimanja novca za neobavljene poslove njihovih povezanih tvrtki, što je potvrdio i nadzor Porezne uprave. U konačnici, tvrdi se u tužbi, TOZ Proizvodnja, povezana tvrtka u vlasništvu TOZ-a, koju vodi predsjednik NO-a Nenad Marković, mogla je zbog dobrog poslovanja pomoći TOZ-u, to više što mu, kako se tvrdi, i sama duguje milijunski iznos. Zbog svega, tužitelj sumnja da je stečaj smišljen, možda i zbog toga jer su ove godine Industrogradnja nekretnine uspjele ovrhom od Markovića preuzeti dionice TOZ-a koje im prije nekoliko godina on nije isporučio iako su, tvrde, bile plaćene. Marković sve opovrgava. Tvrdi da je stečaj pokrenut u skladu sa zakonom, da dug nije oko milijun, nego blizu 10 milijuna kuna, da postoje dokazi da su sve usluge za koje su novac uzeli i obavili te tvrdi da je 2013. stečaj željela i Industrogradnja nekretnine. No oni to opovrgavaju.

– Nismo nikada tražili otvaranje stečaja nad TOZ-om. Još 2013. upozoravali smo na nepravilnosti koje su sada dovele do stečaja i tada smo uložili žalbu na rješenje o predstečajnoj nagodbi. Industrogradnja i drugi dioničari TOZ-a spremni su odmah isplatiti vjerovnike TOZ-a da se prekine stečaj, sačuvaju radna mjesta i nastavi proizvodnja – poručuje predsjednik uprave Industrogradnje nekretnine Adam H. Teeger.

Stečaj bez obavijesti

– Industrogradnju nekretnine nismo obavijestili o problemima jer s njima nismo mogli komunicirati zbog niza podnesenih kaznenih prijava protiv nas, ali i protiv onih koji su davali pozajmice TOZ-u – tvrdi Marković. – Pozajmice su bile nepotrebne i samo su služile kao alibi da se trezorske dionice daju u fiducijarni zalog i da se s prijenosom dionica prenese i pravo glasa pa je zbog zloporabe trezorskih dionica Marković dvaput imenovan u NO, protivno volji dioničara, i nad tim se vodi istraga – odgovara H. Teeger.

Marković tvrdi i da dionice TOZ-a nisu trebale biti prenesene ovrhom na Industrogradnju nekretnine i da za to ima rješenje, ali kako su prebačene na skrbničke račune nakon ovrhe, teško je doći do imena vlasnika. Stečaj svakako može prikriti sporne radnje, kojih je zasigurno bilo, ali je za radnike bitno pitanje hoće li se u stečaju javiti netko od ulagača koji ima želju pokrenuti proizvodnju u TOZ-u. Prema nekim informacijama, interesa ima. No, ostaje otvoreno pitanje je li stečaj bio potreban. Račun TOZ-a blokiran je u travnju ove godine, zahtjev za stečaj podnesen dva mjeseca poslije, a u međuvremenu su održane dvije sjednice NO-a na kojima se nije spominjao mogući stečaj, niti je o tome uprava TOZ-a obavijestila javnost, što je morala učiniti jer je dionica uvrštena u službenu kotaciju Zagrebačke burze. Štoviše, predsjednik uprave TOZ-a Tihomir Lalić dva tjedna prije zahtjeva za otvaranje stečaja opovrgnuo je u medijima mogućnost stečaja. Marković kaže da je tada tako mislio, ali kako nisu dobili više pozajmice, zbog straha od kaznenih prijava Industrogradnje nekretnina stečaj je, kaže, bilo jedino rješenje.

>> Tvornica olovaka Zagreb otišla u stečaj, imovina na bubanj

Komentara 29

DU
Deleted user
19:16 31.08.2015.

Nije bez potrebe. Nekom je potreban teren toz-a.

DU
Deleted user
19:36 31.08.2015.

Da, sigurno je da je planski. Nista se ne dogada slucajno.

DU
Deleted user
23:20 31.08.2015.

Ako je pola od ovog istina, u zatvor treba odmah strpati državnog odvjetnika koji odugovlači s kaznenim prijavama, bez toga, tvornicu će uništiti, izvući novce, radnike ostaviti bez posla, da bi onda nakon par godina odugovlačenja sud zaključio kako je došli do zastare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije